Walter Nikkels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Walter J. Nikkels (1940) is een Nederlands typograaf en ontwerper, die woont en werkt in Dordrecht en Keulen.

Walter Nikkels is ontwerper van postzegels (onder andere bevrijdingszegels van 1980, zomerzegels van 1977 en 1983)

Walter Nikkels ontving voor zijn typografische oeuvre de H.N. Werkmanprijs Prijs en de Charles Nijpels Prijs.

Walter Nikkels beperkt zich niet tot typografie. Zo richtte hij vele tentoonstellingen in waaronder de Dokumenta 7 in Kassel (1982) en in 2003 de Van Gogh-tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum. Hij verzorgde ook de inrichting van het Museum Het Kurhaus in Kleef.

Sinds 1985 is Walter Nikkels als professor verbonden aan de Kunstacademie in Düsseldorf.

Onder het directoraat van Rudi Fuchs vervulde Walter Nikkels een beeldbepalende rol voor het Stedelijk Museum. De bewondering van Fuchs voor zijn generatiegenoot stamt al uit de periode dat Nikkels boeken en catalogi ontwierp voor het Van Abbemuseum in Eindhoven tijdens zijn directoraat aldaar (1975-1987).

In 2003 is er, naar aanleiding van het afscheid van directeur Rudi Fuchs, een presentatie ingericht van de grafische ontwerpen van Walter Nikkels voor het Stedelijk Museum in de jaren 1993-2002, aangevuld met ander werk. De bekende uitnodigingskaarten zijn er te zien, die soms pas na veel secuur knip- en plakwerk tot stand kwamen, zoals blijkt uit de ontwerpschetsen die getoond worden. Hierin toont Walter Nikkels zich de letterkunstenaar die ook onder de jonge generatie grafische ontwerpers op grote bewondering kan rekenen. Er zijn ook catalogi te zien en de serie cahiers die door Walter Nikkels werd vormgegeven, en een enkel affiche. Ook is er aandacht voor werk van Nikkels voor andere opdrachtgevers.