Naar inhoud springen

Walter de Gruyter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Walter de Gruyter GmbH
Logo
Hoofdkantoor Walter de Gruyter in Berlijn
Oprichting 1749
Sleutelfiguren Dr. Sven Fund, CEO
Hoofdkantoor Berlijn
Werknemers 250
Producten uitgeverij
Industrie uitgeven
Omzet/jaar € 42 miljoen
Website degruyter.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Walter de Gruyter GmbH (meestal afgekort: De Gruyter) is een Duitse uitgever van wetenschappelijk literatuur (vooral academische tijdschriften en boeken)

Met meer dan zestigduizend titels van boeken, die zowel digitaal als ook gedrukt verkrijgbaar zijn, is De Gruyter een grote uitgever voor gespecialiseerde literatuur op allerlei vakgebieden zoals oudheidkunde, filosofie, theologie, taalkunde, natuurwetenschappen en rechtswetenschap.[1] De uitgeverij heeft een jaaromzet van ongeveer 42 miljoen euro en het aantal medewerkers ligt bij 250.

Op 12 oktober 2023 werd bekendgemaakt dat De Gruyter de Nederlandse uitgeverij Brill zal overnemen. De overname zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 plaatsvinden. Het fusiebedrijf dat dan ontstaat, zal 'De Gruyter Brill' gaan heten, met het hoofdkantoor in Berlijn.[2]

Het bedrijf werd in 1749, tijdens het regentschap van koning Frederik II van Pruisen, in Berlijn opgericht onder de naam Realschulbuchhandlung door Johann Julius Hecker. In 1801 nam de uitgever Georg Reimer het bedrijfje over en hernoemde het later tot Verlag Georg Reimer. Door Walter de Gruyter werd deze uitgeverij begin 20ste eeuw met een aantal uitgeverijen samengevoegd tot een nieuwe uitgeverij (Verlag Walter de Gruyter & Co.).[3] In de loop der tijden kwam een aantal van vroeger bekende uitgeversnamen onder het dak van De Gruyter terecht.

In 1977 werd ook de Nederlandse uitgever Mouton uit Den Haag door De Gruyter overgenomen. De naam bleef echter als imprint Mouton de Gruyter bestaan. Tegenwoordig luidt de naam van de imprint De Gruyter Mouton. Andere belangrijke imprints van de uitgever zijn De Gruyter Saur en Birkhäuser. De laatstgenoemde, oorspronkelijk Zwitserse uitgever uit Bazel en gespecialiseerd in uitgaven over architectuur, design en landschapsarchitectuur, werd in 2012 na het failliet van de onderneming onderdeel van De Gruyter.

Het hoofdkantoor van De Gruyter bevindt zich nog steeds in Berlijn. Terwijl het kantoor in New York niet meer bestaat, zijn er nog steeds kantoren in Boston en Peking.

Zie de categorie Verlag Walter de Gruyter van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.