Wandelgids

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een wandelgids is een boekje met daarin de beschrijving van een meerdaags wandelpad, veelal aangevuld met kaarten waarop de route is ingetekend. Met deze informatie die in het veld vaak wordt aangevuld met uniforme markeringstekens, kan de wandelaar de route zonder mankeren volgen.

In de wandelgids worden naast routegerelateerde zaken ook vaak aandacht besteed aan achtergrondinformatie over cultuur en natuur. Daarnaast kan informatie zijn opgenomen over overnachtingsmogelijkheden langs of in de directe nabijheid van de route en over openbaar vervoersverbindingen om bijvoorbeeld van eindpunt van een etappe weer naar het begin te komen of anderszins aan- of af te reizen.

Van de meeste Lange-afstand-wandelpaden in Nederland is een wandelgids beschikbaar. Bekende wandelgidsen zijn:

Bekende uitgevers van wandelgidsen in Nederland zijn:

In sommige landen, zoals Duitsland zijn wandelgidsen niet zo courant als in Nederland, daar loopt men eerder op kaarten waarop de route is ingetekend.

Een wandelgids is een soort reisgids, alleen staat de wandelroute centraal als te volgen weg. Er gaat een minder grote vrijblijvendheid vanuit om te gaan en te staan waar men wil.