Warfarine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 22 dec 2019 om 16:01. (+link lijst van essentiële geneesmiddelen met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Warfarine
Chemische structuur
Warfarine
Databanken
CAS-nummer 81-81-2
PubChem 6691
DrugBank APRD00341
Chemische gegevens
Molecuulformule C19H16O4
Molmassa 308,33 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Warfarine is een antistollingsmiddel en een rattengif van de eerste generatie. Warfarine wordt gebruikt als geneesmiddel bij mensen die een verhoogd risico hebben om een bloedstolsel te ontwikkelen, zoals mensen met boezemfibrilleren (of voorkamerfibrillatie) of mensen die een trombosebeen (diepveneuze trombose, DVT) hebben gehad. Wanneer een bloedstolsel losschiet en in de bloedbaan terechtkomt, kan het in de longen een longembolie en in de hersenen een herseninfarct veroorzaken.

Warfarine is een coumarinederivaat. Het remt de werking van vitamine K, dat nodig is om de stollingsfactoren II, VII, IX en X aan te maken. Stollingsfactoren zijn eiwitten in de bloedbaan die samenklitten wanneer een bloedvat openscheurt, om zo verdere bloeding te verhinderen. Bij gebruik van warfarine moet de inname van vitamine K constant worden gehouden, om te grote schommelingen in de stollingsparameters te voorkomen.[1]

De werking van warfarine als rattengif is eveneens gebaseerd op verstoring van de bloedstolling. De ratten sterven na 4 tot 14 dagen door interne bloedingen.

Warfarine is in Nederland niet geregistreerd als geneesmiddel. Het wordt in onder andere de Verenigde Staten wel veel voorgeschreven. In Nederland worden de coumarinederivaten acenocoumarol en fenprocoumon gebruikt.

Warfarine is genoemd naar de Wisconsin Alumni Research Foundation.

Stereochemie

Warfarine bevat een stereocentrum en bestaat uit twee enantiomeren. Dit is een racemaat, dwz een 1: 1-mengsel van ( R ) - en de ( S ) - vorm:[2]

Enantiomeer van warfarine

CAS-Nummer: 5543-58-8

CAS-Nummer: 5543-57-7

De stof is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.