Wasbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een wasbal met keramische vulling

Een wasbal is een alternatief voor wasmiddel. De plastic bal is gesloten, en gevuld met keramische balletjes, die het waswater zouden ioniseren (hydroxide-ionen). Dit zou het vuil losweken, waardoor weinig tot geen regulier wasmiddel nodig zou zijn.[1] De bal zelf kan volgens opgave 1000 wasbeurten worden gebruikt.

Gebruik[bewerken]

De wasbal wordt tussen het wasgoed in de trommel gelegd, eventueel samen met 20% van de gebruikelijke dosering wasmiddel.

Varianten[bewerken]

Er bestaan verschillende varianten. Sommige bevatten pellets met wasmiddel, die moeten worden bijgevuld, anderen bevatten keramiek dat het water zou moeten ioniseren. En er zijn varianten die het water of het wasgoed zouden "magnetiseren", of die een gekleurde vloeistof bevatten.

Controverse[bewerken]

Hoewel er onderzoek naar de wasbal is gedaan, is wetenschappelijk bewijs dat de bal daadwerkelijk werkt moeilijk te vinden. Er wordt naar onderzoek verwezen, maar de onderzoeksresultaten zijn kennelijk niet openbaar.[2] De verschillende varianten zijn niet allemaal getest. Op internetfora beweert de een dat zijn was er schoner mee wordt, terwijl een ander claimt goede resultaten zonder wasmiddel én zonder bal te behalen. Het feit dat de wasbal in het begin via multi-level marketing werd verkocht, leidde bij sommigen tot scepsis.

Milieu[bewerken]

Er worden veel argumenten genoemd waarom de wasbal beter is voor het milieu dan regulier wasmiddel, hoewel sommige argumenten tamelijk vergezocht lijken:

  • 80% of meer besparing op wasmiddel
  • er is minder water nodig om te spoelen (vereist een speciaal wasprogramma)
  • er kan op lagere temperatuur worden gewassen
  • energiebesparing door het niet faciliteren van het productieproces van regulier wasmiddel
  • geen verpakking van regulier wasmiddel (of minder, bij gebruik van weinig wasmiddel samen met de wasbal)

Referenties[bewerken]