Wasdroger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een wasdroger

Een wasdroger, ook wel droogtrommel, droogkast of droger genoemd, is een apparaat om wasgoed, nadat het gecentrifugeerd is, te drogen. Het vochtige wasgoed wordt in een trommel gedaan. Deze trommel draait rond terwijl er warme lucht doorheen geblazen wordt. In 2004 had ongeveer 60% van de Nederlandse huishoudens een wasdroger.[1]

Uiterlijk[bewerken]

De vorm en de afmetingen van een wasdroger zijn ongeveer zoals een wasmachine. Dat maakt het ook mogelijk om de wasdroger boven op de wasmachine te plaatsen, mits de wasmachine daarvoor geschikt is. De wasmachine is wel altijd het onderste apparaat, omdat deze veel zwaarder is en meer trillingen veroorzaakt door het hoge toerental.

Verschillen[bewerken]

Er zijn twee verschillende methoden om het water af te voeren. De vochtige lucht kan via een flexibele slang naar buiten afgevoerd worden, of het vocht kan met een condensor opgevangen worden in een opvangbakje. Een luchtafvoerdroger is vlugger klaar dan een condensdroger, maar kost omgerekend meer energie. Een condensdroger vergt gemiddeld slechts een derde van de energie van een luchtafvoerdroger, vooral omdat de warmte binnen het apparaat blijft en niet nutteloos de ruimte in of naar buiten wordt geblazen. Een condensdroger is door meer onderdelen (extra ventilator, waterpomp en condensor) meer storingsgevoelig.

Een relatief nieuwe variant van de condensdroger is de warmtepompdroger. Deze machine is in staat warmte uit de omgevingslucht te halen door de compressie van koelmiddel (dat gebruikt wordt voor de condensatie) en niet van een weerstand. Warmtepompdrogers zijn daardoor zuiniger dan reguliere condensdrogers.[2]

De temperatuur van de warme lucht is belangrijk. Als deze te hoog is, kan kunststof kleding gaan smelten. Moderne typen wasdrogers hebben een sensor waardoor de wasdroger stopt als de was droog is. Sommige soorten textiel kunnen echter beter niet met de wasdroger gedroogd worden.

Energieverbruik[bewerken]

Vanzelfsprekend kost het elektrisch vermogen om de lucht te verwarmen. De verwarming gebeurt met een verwarmingselement, wat een hoog energieverbruik tot gevolg heeft. Andere typen wasdrogers gebruiken gas- of warmtepomptechniek, dit om het energieverbruik te beperken.

Brandgevaar[bewerken]

Als een wasdroger niet goed onderhouden wordt (bijvoorbeeld als de pluizenfilter niet wordt schoongehouden), kan er brand ontstaan. Jaarlijks ontstaan in Nederland enkele honderden woningbranden door het gebruik van wasdrogers. Volgens verzekeringsmaatschappij Interpolis, was dat de oorzaak van 5% van de bij haar gemelde woningbranden. Interpolis schat de totale schade per jaar in Nederland op zo'n vijf miljoen euro.[3]

Het gevaar wordt vergroot, doordat wasdrogers vaak op zolder of in een berging staan, of 's nachts worden gebruikt vanwege de goedkopere nachtstroom. Daardoor wordt een beginnende brand niet direct opgemerkt.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. CBS-cijfers over aantal huishoudens met wasdroger
  2. Consumentenbond - Condensdroger, warmtepompdroger of afvoerdroger?
  3. Interpolis meldt veel brandschade door wasdrogers