Washingtonterritorium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Washington-territorium)
Washington Territory
[[Oregonterritorium|←]] Oregonterritorium 1853 – 1889 Nebraskaterritorium [[Nebraskaterritorium|→]]
Idahoterritorium [[Idahoterritorium|→]]
Washington (staat) 
Kaart
Washingtonterritorium in het groen
Washingtonterritorium in het groen
Algemene gegevens
Hoofdstad Olympia
Regering
Regeringsvorm Georganiseerd en geïncorporeerd territorium

Het Washingtonterritorium (Engels: Territory of Washington, Washington Territory) was een Amerikaans territorium dat bestond tussen 8 februari 1853 en 11 november 1889 waarop het vervolgens tot de unie toetrad als de staat Washington.

Het Washingtonterritorium ontstond uit het gedeelte van het Oregonterritorium ten noorden van de rivier Columbia en ten noorden van 46e breedtegraad. Het territorium zou aanvankelijk Columbia Territory gaan heten maar Congreslid Richard H. Stanton uit Kentucky stelde voor om de naam van George Washington te gebruiken als eerbetoon. De territoriale hoofdstad was Olympia en de eerste gouverneur van het territorium was Isaac Stevens.

De oorspronkelijke grenzen van het territorium omvatten naast het huidige Washington ook het noorden van Idaho en een deel Montana ten westen van de continental divide. Na de toetreding van Oregon als staat in 1859 werden het oostelijke deel van het Oregonterritorium, inclusief het zuiden van Idaho, delen van Wyoming en een klein deel van het huidige Ravalli County in Montana aan het Washingtonterritorium toegevoegd.

In 1863 werd het gebied ten oosten van de Snake River en de 117e meridiaan afgescheiden van het Washingtonterritorium om zo het nieuwe Idahoterritorium te vormen terwijl een klein deel van het territorium bij het Nebraskaterritorium gevoegd werd. Het overgebleven gedeelte werd op 11 november 1889 als de 42ste staat van de Verenigde Staten toegelaten tot de unie.