Waterstofastatide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Waterstofastatide
Structuurformule en molecuulmodel
Molecuulmodel van waterstofastatide
Algemeen
Molecuulformule HAt
IUPAC-naam waterstofastatide
Andere namen astataan
Molmassa 210,995071 g/mol
SMILES
[AtH]
InChI
1S/AtH/h1H
PubChem 23996
Wikidata Q2188828
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Waterstofastatide is een anorganische verbinding van astaat, met als brutoformule HAt. Het is een zeer zeldzame verbinding, omdat astaat een extreem zeldzaam element is en bovendien sterk radioactief is. De verbinding bestaat uit een waterstofatoom dat via een covalente binding verbonden is met astaat.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De chemische eigenschappen van de verbinding zijn vergelijkbaar met die van de andere vier waterstofhalogeniden. Door de lange binding tussen beide atomen is waterstofastatide een extreem sterk zuur. Het gebruik van waterstofastatide zou echter sterk belemmerd worden door de spontane ontleding in de samenstellende elementen en door de hoge radioactiviteit van astaat. Omdat beide atomen qua elektronegativiteit bijna niet verschillen en omdat het astatinium-ion (At+) reeds is waargenomen,[1] kan de ontleding van de verbinding als volgt worden opgevat:

De ontleding resulteert in vorming van waterstofgas en een neerslag van astaat.

De verbinding bezit een berekend dipoolmoment van 0,06 D, waarbij de negatieve partiële lading op waterstof is gelokaliseerd. Daarom is het beter om van astaathydride te spreken. Deze polarisatie verklaart eveneens het instabiele karakter van de verbinding.[2]