Wednesday Addams

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wednesday Addams
Personage uit The Addams Family
Lisa Loring als Wednesday Addams (linksvoor) in 1964.
Debuut Addams Family-strip
Bedacht door Charles Addams
Gespeeld door Lisa Loring, Cindy Henderson (stem), Debi Derryberry (stem), Christina Ricci, Nicole Fugere, Chloë Grace Moretz (stem), Jenna Ortega
Persoonsinformatie
Volledige naam Wednesday Friday Addams
Soort Mens
Geslacht Vrouw
Leeftijd tussen 6-25
Nationaliteit Amerikaans
Relatiebanden
Relaties Joel Glicker (in Addams Family Values)
Familie Oma Addams (grootmoeder)
Fester Addams (oom)
Gomez Addams (vader)
Morticia Addams (moeder)
Pugsley Addams (broertje)
Portaal  Portaalicoon   Media

Wednesday Friday Addams is een lid van de fictieve Addams Family, bedacht door striptekenaar Charles Addams voor The New Yorker.

In de strips had Wednesday nog geen naam. Deze kreeg ze pas toen de strips werden omgezet naar een televisieserie. Charles baseerde de naam van het personage op het bekende rijmpje Mondays Child, en dan met name de zin Wednesday's child is full of woe.

Familiebanden[bewerken | brontekst bewerken]

Wednesday is de dochter van Gomez en Morticia Addams. Ze is tevens de zus van Pugsley Addams, de kleindochter van Oma Addams en in bijna alle incarnaties het nichtje van Fester Addams.

In de originele serie was Wednesday jonger dan Pugsley, maar in latere series en de films lijkt ze even oud of zelfs ouder te zijn. In The New Addams Family is kort een flashback te zien waarin Wednesday bij de wieg van Pugsley staat, wat suggereert dat ze in deze serie de oudste van de twee kinderen is.

Persoonlijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals haar naam suggereert is Wednesday een stil en ietwat pathetisch kind. Ze heeft een bleke huid, zwart haar en komt in vrijwel alle incarnaties nors over. Ze heeft een fascinatie met de dood en het macabere.

In de originele televisieserie was Wednesday nog een vrolijk en opgewekt kind wiens favoriete hobby het opvoeden van spinnen was. Ze deed ook aan ballet, altijd gekleed in een zwarte tutu. Haar favoriete speelgoed was een Marie Antoinettepop, waarvan ze het hoofd had afgehakt met een guillotine. Net als veel leden van de familie had Wednesday artistieke talenten; ze maakte verschillende tekeningen en schreef een gedicht voor haar favoriete spin. Wednesday was aan het begin van de serie zes jaar oud. Een volwassen versie van deze Wednesday werd gezien in de special Halloween with the New Addams Family uit 1977.

In de latere films en series kreeg Wednesday haar bekende grimmige persoonlijkheid. Ook ging ze haar broer Pugsley meer en meer gebruiken voor haar experimenten waarbij ze hem fysiek probeerde te verwonden of mogelijk zelfs ombrengen.

Wednesday heeft een sterke band met de butler Lurch.

In de film Addams Family Values kreeg Wednesday haar eerste vriend: een neurotische Joodse jongen genaamd Joel Glicker die ze ontmoette op een zomerkamp. Beiden waren het buitenbeentje van de groep. Aan het eind wordt gesuggereerd dat Wednesday hem dood heeft laten schrikken toen hij begon over hun relatie.

Actrices[bewerken | brontekst bewerken]

In de originele televisieserie werd Wednesday gespeeld door Lisa Loring. Zij speelde ook de volwassen Wednesday in de tv-special uit 1977.

In de eerste animatieserie werd Wednesday’s stem gedaan door Cindy Henderson. In de tweede animatieserie werd haar stem gedaan door Debi Derryberry.

Christina Ricci speelde Wednesday in de films The Addams Family en Addams Family Values. Nicole Fugere nam de rol over voor zowel de film Addams Family Reunion als de serie The New Addams Family.

In de Netflix televisieserie Wednesday uit 2022 speelde Jenna Ortega de hoofdrol.