Weidesprinkhaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Weidesprinkhaan
Vrouwtje
Vrouwtje
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Orthoptera (Rechtvleugeligen)
Onderorde: Caelifera (Kortsprietigen)
Familie: Acrididae (Veldsprinkhanen)
Onderfamilie: Gomphocerinae
Geslacht: Chorthippus
Soort
Chorthippus dorsatus
Zetterstedt, 1821
Afbeeldingen Weidesprinkhaan op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten
Geluid van de weidesprinkhaan
Vista-kmixdocked.png
(download·info)

De weidesprinkhaan (Chorthippus dorsatus) is een rechtvleugelig insect uit de familie veldsprinkhanen (Acrididae), onderfamilie Gomphocerinae.

Kenmerken[bewerken]

De lichaamskleur is groen of soms bruin, de randen van het halsschild zijn recht. Aan de onderrand van de vleugel is het chorthippuslobje aanwezig. Mannetjes bereiken een lengte van 14 tot 17 millimeter, de vrouwtjes zijn 18 tot 21 mm lang [1].

Onderscheid met andere soorten[bewerken]

Verwarring is mogelijk met de krasser en de zompsprinkhaan, deze soorten hebben echter een duidelijk donkere knie aan de achterpoot. Met de kustsprinkhaan is de weidesprinkhaan alleen te onderscheiden door naar de vleugeladering te kijken, het zogenaamde radiaalveld van de weidesprinkhaan is recht, terwijl die van de kustsprinkhaan geknikt is.

Verspreiding en habitat[bewerken]

In Nederland kan de soort worden beschouwd als uitgestorven, de laatste waarneming stamt uit 1992 in Denekamp. In België komt de weidesprinkhaan alleen in het uiterste zuidoosten voor in Lotharingen. De habitat bestaat uit graslanden zoals wegbermen en slootkanten.

Levenswijze[bewerken]

De weidesprinkhaan is actief gedurende de maanden juli tot september, de mannetjes laten zich vooral horen tussen 9 uur in de ochtend tot 7 uur in de avond [1]. Het geluid bestaat uit een serie knarsende geluiden die eindigen in een krasachtig getjirp. Het geluid is zacht en moeilijk te horen.

Externe links[bewerken]