Weiproteïnepreparaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Weiproteïne-concentraat)
Ga naar: navigatie, zoeken
Tonnen met weipoeder in een etalage in Den Haag

Een weiproteïnepreparaat is een voedingssupplement dat bestaat uit poedervormig geconcentreerd eiwit geproduceerd uit wei. Afhankelijk van de mate van opzuivering wordt het weiproteïne-isolaat (>90% eiwit) of weiproteïne-concentraat (29%-89% eiwit), genoemd. Deze producten zijn ook wel bekend onder de Engelse namen whey protein isolate (WPI) en whey protein concentrate (WPC).

Zowel weiproteïneconcentraten als -isolaten kunnen in gedeeltelijk dan wel volledig (in gehydrolyseerde vorm) voorkomen. Een dergelijk product wordt een weiproteïnehydrolysaat genoemd.

Wei is een bijproduct dat ontstaat bij de productie van kaas uit koemelk. Het bevat ongeveer de helft van de melksuikers (lactose) (ten opzichte van koemelk) en daarnaast eiwitten, vitaminen, mineralen. Er ontstaat weipoeder als het water hieraan wordt onttrokken. Bovendien kan in het productieproces het gehalte aan weiproteïnen worden verhoogd. De hoeveelheid eiwit in de droge stof wordt soms weergegeven in de naam. (bijvoorbeeld bij WPC35 zit er 35% wei-eiwit in de droge stof van de poeder.)

De puurste vorm, weiproteïne-isolaat, bevat meer dan 90% van het gewicht aan eiwitten. Weiproteïne-concentraat bevat 29%-89% van het gewicht aan pure eiwitten en daarnaast bevat het meer lactose, meer koolhydraten en soms ook (iets) meer vet. De eiwitfractie bestaat voor een belangrijk deel uit α-lactalbumine en β-lactoglobuline, met daarnaast ook lactoferrine, glycomacropeptide, runderalbumine (Bovine Serum Albumine) en immunoglobulines. Het is arm aan caseïnes, daar deze categorie melkeiwitten in de wrongel achterblijft.

De aminozurensamenstelling is van hoge kwaliteit door een goede verhouding van de verschillende aminozuren. Wei heeft de hoogste biologische waarde van alle beschikbare proteïnes met een waarde van 104. Wanneer wei verder geconcentreerd wordt, kan de biologische waarde toenemen tot 150 à 160. Dit wordt veroorzaakt doordat wei-eiwitten uitzonderlijk rijk zijn aan vertakte (BCAA-) aminozuren (nl. valine, leucine en isoleucine).

Weiproteïnepreparaten zijn daarnaast rijk aan het aminozuur glutamine.

De beste en meest geavanceerde methode om wei-eiwitten te concentreren is de crossflow micro- en ultrafiltratie. Deze methode zorgt ervoor dat de wei bij lage temperatuur wordt gescheiden van vetten, lactose en andere melkeiwitten. De eiwitfracties die het immuunsysteem ondersteunen en spierherstel bevorderen, blijven vanwege de lage temperatuur intact.

Werkingsmechanisme[bewerken]

Weiproteïne wordt sneller in het lichaam opgenomen dan andere eiwitconcentraten. Bovendien is het goed verkrijgbaar in geconcentreerde vorm. Daarom wordt weiproteïne veel gebruikt door bodybuilders en andere sporters om hun spieren sneller te laten herstellen na een training.

Weiproteïne wordt ook weleens voorgeschreven door artsen aan mensen van wie zij vermoeden dat ze aan een eiwitgebrek lijden, of aan zwangere vrouwen om er voor te zorgen dat de baby alle nodige aminozuren binnen krijgt.

Aan weiproteïne worden allerlei niet wetenschappelijk bewezen werkingen toegeschreven. Zo zou het kanker helpen voorkomen en zou het het het verouderingsproces bij de mens tegen kunnen gaan.

Opmerkingen[bewerken]

Er is veel geschreven over de poedervormige weiproteïnen en de voordelen voor het sportende menselijk lichaam. Het is lastig voor een leek om tussen medisch jargon en advertentiebeloftes de waarheid over het nut van dit product te vinden. Vaak wordt aangenomen dat weiproteïneconcentraat slecht zou zijn voor het lichaam, dit is echter niet het geval. Het NOC*NSF raadt sporters aan om weiproteïne te nemen, zodat hun spieren sneller recupereren.[1][2]

De vermeende verbetering van herstel en voorkomen van spierpijn is niet onomstreden: hard wetenschappelijk bewijs lijkt te ontbreken. [3]