Wereldkampioenschap dammen 1996 (match)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De match om het wereldkampioenschap dammen 1996 werd van 22 mei t/m 15 juni 1996 gespeeld door titelverdediger Guntis Valneris en zijn voorganger Aleksej Tsjizjov in Jakoetsk. De match werd gespeeld in de vorm van sets. Na vier sets stond het 2 - 2 waarna een barrage met verhoogd tempo werd gespeeld. Tsjizjov won die barrage waarmee hij zijn wereldtitel heroverde.

Set 1
De partijen met regulier tempo van de eerste set werden gespeeld van 22 tot en met 26 mei met 1 partij per dag. Alle 5 partijen eindigden in remise zodat de set in eerste instantie in 5 - 5 eindigde. Daarop werden op 27 mei rapid- en sneldampartijen gespeeld waarvan Valneris de zesde partij en daarmee de set won zodat hij op een 1 - 0 voorsprong kwam.
Set 2
De partijen met regulier tempo van de tweede set werden gespeeld van 28 mei tot en met juni met 1 partij per dag. Alle 5 partijen eindigden in remise zodat de set in eerste instantie in 5 - 5 eindigde. Daarop werden op 2 juni rapidpartijen gespeeld. Tsjizjov won daarvan de derde partij en daarmee de set en bracht de tussenstand op 1 - 1.
Set 3
De partijen met regulier tempo van de derde set werden gespeeld van 3 tot en met 7 juni met 1 partij per dag. Valneris won de eerste partij terwijl de overige 4 partijen in remise eindigden zodat Valneris de set won en daarmee op een 2 - 1 voorsprong kwam.
Set 4
De partijen met regulier tempo van de vierde set werden gespeeld van 9 tot en met 13 juni met 1 partij per dag. Tsjizjov won de vijfde partij terwijl de eerste 4 partijen in remise waren geëindigd zodat de stand na 4 sets op 2 - 2 kwam.
Barrage
Op 15 juni werd een barrage gespeeld met een uur bedenktijd per speler per partij. In de eerste partij overschreed Valneris de bedenktijd in een voor hem nadelig eindspel. In de tweede partij plaatste Valneris op de 43ste zet een verliezend schijnoffer in een voor hem nadelig klassiek middenspel. Tsjizjov won daarmee beide partijen en de barrage met 4 - 0 waarmee hij zijn wereldtitel heroverde

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]