Wereldkampioenschap voetbal 1990 (kwalificatie CONCACAF)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

16 teams schreven zich in voor de kwalificatie van het wereldkampioenschap voetbal 1990, maar de FIFA weigerde de kandidatuur van Belize. de CONCACAF kreeg 2 plaatsen op het WK.

Er waren 3 rondes. Canada, Honduras, El Salvador, USA en Mexico (de best geplaatsten op de FIFA-ranglijst) kregen een vrijstelling voor de eerste ronde.

  • Eerste ronde: 10 teams speelden in knock-outfase, zodat er 5 teams naar de 2de ronde gaan.
  • Tweede ronde: 10 teams speelden in knock-outfase, zodat er 5 teams naar de 2de ronde gaan.
  • Finaleronde: de 5 overblijvers spelen in groepsfase, de groepswinnaar en nummer 2 kwalificeren zich.

Eerste ronde[bewerken]

Trinidad & Tobago naar de 2de ronde.

Guatemala naar de 2de ronde.

Jamaica naar de 2de ronde.

Nederlandse Antillen naar de 2de ronde

Costa Rica naar de 2de ronde

Tweede ronde[bewerken]

Van de drie finalisten van het vorige WK-kwalificatietoernooi haalde alleen Costa Rica de finale. Tegenstander Mexico werd gediskwalificeerd vanwege het opstellen van te oude spelers voor het Olympisch kwalificatie-toernooi. Canada werd uitgeschakeld door Guatemala, na een 1-0 overwinning in eigen huis gaf Guatemala een 0-2 voorsprong bijna weg, maar een 3-2 nederlaag was genoeg. Honduras werd ook uitgeschakeld door een uit-gescoord doelpunt: Trinidad & Tobago speelde met 1-1 gelijk in Honduras en dat was beslissend na een 0-0 gelijkspel. De finale-ronde werd aangevuld met El Salvador en de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten naar de finaleronde.

Guatemala naar de finaleronde.

Trinidad & Tobago naar de finaleronde.

El Salvador naar de finaleronde.

Mexico werd gediskwalificeerd omdat ze te oude spelers opgesteld hadden in een jeugdtoernooi, hierdoor ging Costa Rica automatisch naar de finaleronde.

Finaleronde[bewerken]

Het programma van de finale-ronde was merkwaardig: na tien van de twintig wedstrijden was Costa Rica al uitgespeeld met 11 punten uit 8 wedstrijden. Een paar wedstrijden later bleek dit resultaat genoeg voor het debuut van Costa Rica op het eindtoernooi. De tweede plek werd een strijd tussen de Verenigde Staten en Trinidad & Tobago: door onnodig puntverlies van de Amerikanen tegen Guatemala en El Salvador hadden beide ploegen evenveel punten, maar Trinidad & Tobago had een beter doelsaldo voor het onderlinge duel. Voor liefst 35.000 toeschouwers in Port of Spain wonnen de Verenigde Staten echter met 1-0 door een doelpunt van de bij SV Meppen spelende Paul Caligiuri. De verdediger scoorde met een houdbaar afstandschot en de wedstrijd zou jaren lang een trauma zijn voor de eilandbewoners. De Verenigde Staten plaatsten zich voor de eerste keer sinds 1950 voor het WK, maar het scoorde slechts zes goals in acht wedstrijden.

Land Wed W G V DV DT Ptn
Vlag van Costa Rica Costa Rica 8 5 1 2 10 6 11
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten 8 4 3 1 6 3 11
Vlag van Trinidad en Tobago Trinidad en Tobago 8 3 3 2 7 5 9
Vlag van Guatemala Guatemala 6 1 1 4 4 7 3
Vlag van El Salvador El Salvador 6 0 2 4 2 8 2

Duels tussen Guatemala en El Salvador werden afgelast