Wereldkampioenschap voetbal 1994 (kwalificatie CONCACAF)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

23 teams schreven zich in voor de kwalificatie van het wereldkampioenschap voetbal 1994, de CONCACAF kreeg 2 rechtstreekse plaatsen op het WK en 1 land kon zich nog via de intercontinentale eindronde plaatsen. Gastland Verenigde Staten was automatisch geplaatst.

Er waren 3 rondes. Mexico en Canada (de best geplaatsten op de FIFA-ranglijst) kregen een vrijstelling voor de eerste ronde. De 20 overblijvende teams werden in 2 geografische groepen verdeeld.

  • Caribische zone: 14 teams speelden in knock-outfase, zodat er 3 teams naar de 2de ronde gaan.
  • Centraal-Amerikaanse zone: de 6 teams speelden in knock-outfase, zodat 3 teams naar de 2de ronde gaan.
  • Tweede ronde: de 8 teams worden in 2 groepen van 4 verdeeld. De groepswinnaars en nummers 2 gaan naar de finale.
  • Finaleronde: de 4 overblijvers spelen in groepsfase, de groepswinnaar kwalificeert zich. De nummer 2 gaat naar de intercontinentale eindronde met een team van de OFC.

Caribische zone[bewerken]

De Caribische zone leverde drie verrassende winnaars op. Finalist van het vorige WK-kwalificatie-toernooi Trinidad en Tobago werd uitgeschakeld door Jamaica, een thuisnederlaag brak hun op. Ook Bermuda verraste door voormalig WK-deelnemer Haïti uit te schakelen, het won de eerste wedstrijd met 1-0 en een uitdoelpunt in Haïti zorgde voor de beslissing (1-2); Goater, spits van Manchester City zorgde voor beide doelpunten. De debuterende eilandengroep Saint Vincent en Grenadines profiteerde van de terugtrekking van Cuba, want het regime van Fidel Castro zag een eindtoernooi bij aartsvijand de Verenigde Staten niet zitten. In de laatste ronde rekende het eilandgroepje af met Suriname, negen minuten voor tijd zorgde Dupont voor de winnende treffer.

Eerste voorronde[bewerken]

Saint Vincent en de Grenadines gaat naar de 2de voorronde.

Puerto Rico gaat naar de 2de voorronde.

Tweede voorronde[bewerken]

Bermuda gaat naar de 1ste ronde.

Jamaica gaat naar de 1ste ronde.

Antigua en Barbuda gaat naar de 1ste ronde.

Suriname gaat naar de 1ste ronde.

Trinidad en Tobago gaat naar de 1ste ronde.

Cuba trok zich terug dus Saint Vincent en de Grenadines gaan automatisch naar de 1ste ronde.

Eerste ronde[bewerken]

Bermuda gaat naar de 2de ronde.

Jamaica gaat naar de 2de ronde.

Saint Vincent en de Grenadines gaan naar de 2de ronde.

Centraal-Amerikaanse zone[bewerken]

De Centraal-Amerikaanse zone leverde de uitschakeling van een andere finalist van het vorige WK op: na een doelpuntloos gelijkspel in Guatemala-Stad verloor Guatemala met 2-0 van Honduras. El Salvador en Costa Rica hadden weinig problemen zich te kwalificeren.

Honduras gaat naar de 2de ronde.

El Salvador gaat naar de 2de ronde.

Costa Rica gaat naar de 2de ronde.

Tweede ronde[bewerken]

Costa Rica zorgde op het WK in Italië voor een verrassing door de achtste finales te halen. In de eerste wedstrijd tegen Honduras verspeelde het een 2-0 voorsprong en kwam die klap nooit te boven. Honduras won zowel uit als thuis en eindigde in hun groep gelijk met het als vanouds favoriete Mexico.

In de andere groep begon het bescheiden Bermuda met een grote verrassing door te winnen van El Salvador, maar speelde voor de rest geen rol van betekenis. El Salvador haalde als enige ploeg net als vier jaar geleden de finaleronde en ook Canada had geen problemen zich te plaatsen. Alle Caribische ploegen haalden de finalepoule niet.

Groep A[bewerken]

Land Wed W G V DV DT Ptn
Vlag van Mexico Mexico 6 4 1 1 22 3 9
Vlag van Honduras Honduras 6 4 1 1 14 6 9
Vlag van Costa Rica Costa Rica 6 3 0 3 11 9 6
Vlag van Saint Vincent en de Grenadines Saint Vincent en de Grenadines 6 0 0 6 0 29 0

Groep B[bewerken]

Land Wed W G V DV DT Ptn
Vlag van El Salvador El Salvador 6 4 1 1 12 6 9
Vlag van Canada Canada 6 2 3 1 9 7 7
Vlag van Jamaica Jamaica 6 1 2 3 6 9 4
Vlag van Bermuda Bermuda 6 1 2 3 7 12 4

Finaleronde[bewerken]

Favoriet Mexico begon ongelukkig met een nederlaag tegen El Salvador, maar won de volgende vier wedstrijden met groot gemak (dertien doelpunten voor en twee tegen). Canada presteerde goed tegen de landen uit Midden-Amerika en moest de beslissende wedstrijd in Edmonton winnen van Mexico om zich te plaatsen. Canada nam een 1-0 voorsprong, maar nog voor rust maakte Hugo Sanchez de gelijkmaker. Vlak voor tijd maakte Cruz aan alle onzekerheid een einde. Voor Sanchez werd het zijn derde WK, zijn eerste WK's waren in 1978 en 1986, het plaatste zich niet in 1982 en werd in 1990 uitgesloten van deelname. Sanchez was zeven jaar lang de topspits van Real Madrid en was weer teruggekeerd naar de Mexicaanse competitie. Mexico had een nieuwe, talentvolle generatie met de veel scorende Alberto García Aspe en doelman Jorge Campos, die net als Higuita van Colombia veel risico nam met rushes naar het middenveld en opvallende, fluoriserende kleding droeg. Canada moest een play-off wedstrijd spelen tegen Australiē om nog kans te maken op kwalificatie.

Land Wed W G V DV DT Ptn
Vlag van Mexico Mexico 6 5 0 1 17 5 10
Vlag van Canada Canada 6 3 1 2 10 10 7
Vlag van El Salvador El Salvador 6 2 0 4 6 11 4
Vlag van Honduras Honduras 6 1 1 4 7 14 3

Mexico gekwalificeerd. Canada gaat naar de intercontinentale eindronde met een OFC-team.

Intercontinentale eindronde[bewerken]

Australië had een sterke generatie met spelers als Frank Farina, de oud-aanvaller van Club Brugge, de later voor Feyenoord uitkomende Aurelio Vidmar en middenvelder Nedijeljko Zelić van Borussia Dortmund. De ploeg won met overmacht de Oceanische groep, maar moest nog play-offs spelen tegen andere continenten vanwege hun geografische isolement. Canada had geen spelers met een internationale status, maar bleek een taaie tegenstander voor de "Aussies", het won in Edmonton met 2-1 en hield lang stand in Melbourne, maar verloren met identieke cijfers. Strafschoppen moesten de beslissing brengen en Frank Farina schoot de ploeg naar de overwinning, waar een tegenstander uit Zuid-Amerika wachtte.

Australië wint de penalty-reeks met 4-1 en gaat een ronde verder tegen een CONMEBOL-team.