Wereldverbond van de Arbeid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Internationaal Christelijk Vakverbond
Wereldverbond van de Arbeid
Geschiedenis
Ontstaansdatum 1920
Ontbindingsdatum 2006
Eerste voorzitter Joseph Scherrer
Structuur
Ledenaantal ± 26.000.000
Media
Website http://www.cmt-wcl.org
Portaal  Portaalicoon   Economie

Het Wereldverbond van de Arbeid (WVA) was een internationale vereniging van 144 vakbonden uit 116 landen met een totaal van 26 miljoen leden (oktober 2001). Het WVA was gevestigd in Brussel, België. Op 1 november 2006 smolt het WVA samen met het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen tot het Internationaal Vakverbond, 's werelds grootste vereniging van vakbewegingen.

Geschiedenis[bewerken]

Het WVA werd opgericht in 1920 in Den Haag, Nederland als Internationaal Christelijk Vakverbond. De Nederlanders Pieter Jozef Serrarens, secretaris van het het RK Vakbureau, en Herman Amelink, secretaris van het Christelijk Nationaal Vakverbond in Nederland, waren respectievelijk de eerste secretaris-generaal en penningmeester van de organisatie, de Zwitser Joseph Scherrer de eerste voorzitter. Serrarens werd nadien als secretaris-generaal opgevolgd door de Belg August Vanistendael in 1952. De naamswijziging naar WVA werd in 1968 doorgevoerd op het 16de Congres in Luxemburg.[1]

Doelstelling was om op een autonome en onafhankelijke manier de belangen van de werknemers te verdedigen, daarbij rekening houdend met de menselijke waardigheid. Als dusdanig was het het oudste bestaande internationaal verbond van vakbonden.

Het congres van het WVA kwam iedere 4 jaar bijeen en stond onder meer in voor het bepalen van de beleidslijn en het verkiezen van een voorzitter en een secretaris-generaal. Het WVA bestond verder uit een aantal regionale organisaties en beroepsorganisaties.

De internationale benamingen van het WVA waren: WCL (World Confederation of Labour), CMT (Confédération Mondiale du Travail) of CMT (Confederación Mundial del Trabajo).

Aangesloten vakcentrales in Nederland waren: het Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV) (totdat dit in 1982 in de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) opging) en het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV); in België: het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV).

Structuur[bewerken]

Voormalige voorzitters[bewerken]

Voorzitter Aangetreden Afgetreden
Joseph Scherrer 1920 ?
August Cool 1961 1968
Secretaris-generaal Aangetreden Afgetreden
Pieter Jozef Serrarens 1920 1952
August Vanistendael 1952 1967
Jan Kulakowski 1976 1989
Willy Thys 1996 2006

Externe link[bewerken]