Westduinpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Westduinpark vormt samen met de Bosjes van Poot een natuurgebied binnen de gemeentegrens van Den Haag. Samen beslaan ze 235 hectare. De twee parken worden gescheiden door de Nieboerweg, een verbindingsweg tussen Scheveningen en Den Haag-Zuidwest, waar ook tram 12 overheen rijdt. De haven van Scheveningen en het Afvoerkanaal bepalen de noordwestgrens, in het zuiden ligt de wijk Kijkduin. Verder ligt het Westduinpark tussen het strand en de stad: de Vogelwijk en Bohemen liggen ertegenaan, de wijk Duindorp wordt erdoor omsloten.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Er is veel biologische variatie in het duinpark, met dichte bebossing en open vlakten, steile hellingen en uitzichtpunten die tot meer dan 30 meter boven zeeniveau uitsteken. Het park is een Europees habitatrichtlijngebied, aangemerkt als een beschermd Natura 2000-park. De grootste viervoeter die van nature in het park voorkomt is de vos; er worden echter ook veel honden uitgelaten, en er zijn voor ruiters bestemde paden. Er komen veel vogelsoorten voor, onder meer de nachtegaal.

Op het voedselarme zand gedijen diverse planten. In juli en augustus kleuren de koningskaars en de teunisbloem het duingebied geel, samen met het donkerder gele jacobskruiskruid, met een blauw accent van het slangenkruid. Er zijn lage boomvormen te vinden van de witte abeel en de meidoorn, de liguster, de vlier en de duindoorn, en kleine bosjes duineiken, een type zomereik dat zich door de arme voedingsomstandigheden op een grillige manier ontwikkelt. Duineikenbossen komen vrijwel uitsluitend in Nederland voor.

In het gebied liggen veel fiets- en wandelpaden. Er zijn verschillende bunkers, gebouwd vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meeste zijn overdekt met zand.

Bosjes van Poot[bewerken | brontekst bewerken]

De Bosjes van Poot zijn genoemd naar de jachtopziener Willem Poot (1857-1932), die in dienst was van groothertogin Elisabeth van Saksen-Weimar, een kleindochter van koning Willem II, die tot[1] de twintigste eeuw de scepter zwaaide in de Westduinen voordat het domein werd verkocht aan de gemeente Den Haag.

Geschutsopstelling uit de Tweede Wereldoorlog in de Bosjes van Poot

Deze Bosjes bestaan uit een duinenrijk gebied, beplant met dennen en eiken. Er komen meerstammige eiken voor op soms eeuwenoude stobben, die ontstaan zijn vóór 1910 toen het gebied werd gebruikt voor de oogst van eikenhakhout. In de oorlog werden er bunkers aangelegd en werd er puin gestort van de door de nazi's afgebroken woonwijken. Begin jaren tachtig verrees er een enkele hectaren grote waterzuiveringsinstallatie.

Metamorfose[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011-2012 onderging het Westduinpark een metamorfose in het kader van Natura 2000.[2] Bomen en struiken die er van nature niet thuishoren en veel water verbruiken, zoals esdoorn en rimpelroos, zijn deels verwijderd. Eiken en meidoorns krijgen ruimte om te groeien. Ook de wind krijgt veel meer speelruimte. De duinen zijn voor een groot deel weer stuifduinen geworden. Bij het graven en verstuiven zijn delen van bunkers zichtbaar geworden, waar soms vleermuizen in huizen. Het park is toegankelijk gebleven voor wandelaars, fietsers en ruiters, maar hun pad kan worden gekruist door Schotse hooglanders, die helpen het terrein open te houden.