Slangenkruid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slangenkruid
Echium vulgare - harilik ussikeel.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Boraginales
Familie: Boraginaceae (Ruwbladigenfamilie)
Geslacht: Echium
soort
Echium vulgare
L. (1753)
habitus
habitus
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Slangenkruid (Echium vulgare) is een een-, twee- of meerjarige plant uit de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). In Nederland komt de plant vooral voor in kalkrijke duinen, op warme, iets bemeste zandgrond. Hierbuiten is hij een zeldzame plant, vooral in noordoostelijk Nederland.

In Europa loopt het verspreidingsgebied van Midden-Scandinavië tot Spanje. In Noord-Amerika is de plant ingevoerd.

Ecologische aspecten[bewerken]

De plant is een waardplant voor Cynaeda dentalis (enige waardplant), Coleophora onosmella, Coleophora pennella, distelvlinder (Cynthia cardui), Ethmia bipunctella, Lobesia abscisana, Lobesia artemisiana, Tinagma balteolella, Tinagma ocnerostomella en het motvlindertje Douglasia ocnerosto­mella .

Het slangenkruid wordt bestoven door honingbijen, hommels en door wilde bijen als de andoornbij, geelgespoorde houtmetselbij, gouden metselbij (Osmia aurulenta), grote wolbij (Anthidum manicatum), kleine wolbij (Anthidium punctatum ), nepetabij (Anthophora quadrimaculata), slangenkruidbij (Osmia adunca), witte rouwbij (Melecta luctuosa) en zwaluwbij (Osmia anthocopoides).

Geschiedenis[bewerken]

Volgens de lijfarts van de Romeinse keizer Nero, Dioscorides, hielp de wortel, indien met wijn gedronken, tegen slangenbeten.

Gebruik[bewerken]

De wortel is in het verleden gebruikt als basis voor rode verf. Jonge blaadjes kunnen in bescheiden mate in de sla worden verwerkt. De plant bevat pyrrolizidine alkaloïden en dient daarom niet inwendig gebruikt te worden. Het sap kan gebruikt worden voor kompressen bij steenpuisten.

Externe link[bewerken]