Naar inhoud springen

Wester-Schouwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoo (overleg | bijdragen) op 10 okt 2019 om 12:28. (→‎top: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Wester-Schouwen
Wester-Schouwen
Plaats Burgh-Haamstede
Status actief
Start bouw 1837
Opening 1840
Architect Leendert Valk
Aannemer J.G. Pallada
Eigenaar Rijkswaterstaat
Karakter Groep van 2 en 1 schittering(en) per 15 seconde
Monumentstatus rijksmonument sinds 1982
Lichtenlijst 0324
BA B0500
NGA 114-9576
Monumentnummer 38794
Bouwwerk
Hoogte 50 m
Vorm rond
Kleur rood-wit diagonaal gestreept
Bouwmateriaal baksteen
Uitrusting
Lichtpatroon Fl(2+1) W 15s
Lichthoogte 58 m boven zeeniveau
Lichtsterkte 5.200.000 cd
Nominale dracht 30 zeemijl
Lens draaiend Fresneloptiek
Radar ja
Bemand nee
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Wester-Schouwen of Westerlichttoren is een bekende vuurtoren in Burgh-Haamstede. De toren is ontworpen door Leendert Valk en gebouwd tussen 1837 en 1840. Met zijn 50 meter hoogte (boven het maaiveld) en een lichthoogte van 58 meter boven zeeniveau, is de toren een van de hoogste vuurtorens van Nederland.

De basis van de toren wordt gevormd door ongeveer 2,5 meter dikke muren, die naar boven toe steeds dunner worden. Hij is beschilderd met een rode en een witte band die in een spiraal omhoog lopen. Een deels stenen en deels ijzeren trap van 226 treden voert naar de top. Bemand is deze toren niet meer. Het radarbeeld wordt doorgestuurd naar de Kustwachtpost op het Westhoofd. De vuurtoren is niet toegankelijk voor publiek.

Rondom de voet van de toren zijn twee monumentale lichtwachterswoningen en één opzichterswoning gebouwd.

In 1979 is het oude lichthuis vervangen door een nieuw exemplaar om een radarantenne te kunnen dragen. Dit oude lichthuis is tegenwoordig in gebruik als kantoortje van de havenmeester in Burghsluis.

Licht

De verlichting gaat, zoals reeds vele jaren automatisch aan en uit door middel van een lichtsensor. Aan het karakter van het licht (group flash 2+1) herkent de zeeman de vuurtoren. Het lenzenstelsel, wat voor het karakter zorgt, werd in 1953 geïnstalleerd. Nadat de lichtbron aanvankelijk een gloeilamp van 4200 watt was, is dit nu een gasontladingslamp met een vermogen van 2000 watt.

Trivia

  • Deze vuurtoren is vooral ook bekend door het feit dat graficus Oxenaar zijn beeltenis heeft gebruikt op het bankbiljet van 250 gulden, dat daardoor bekend werd als "de vuurtoren".
  • De vuurtoren is van 1996 tot 1997 gebruikt bij de vormgeving van de commerciële televisiezender TV10.

Zie ook

Zie de categorie Westerlichttoren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.