Westereindflat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Westereindflat, 2011

De Westereindflat is een woongebouw aan de Harry Koningsbergerstraat in de wijk Slotermeer in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West. Het werd in de jaren 1956-1957 volgens ontwerp van de architecten Jan Rietveld en P. R. Bloemsma gebouwd. In 2007 werd het gebouw in die Top 100 Nederlandse monumenten 1940-1958 opgenomen, sinds 2010 is het een Rijksmonument.

Het uit staalbeton geconstrueerde gebouw bevindt zich aan het noordoostelijke einde van de tuinstad Slotermeer op een opvallende locatie aan de Spoorlijn Amsterdam Centraal - Schiphol en aan de Haarlemmerweg en nabij de Ringweg A10. Het woongebouw heeft totaal tien etages met oorspronkelijk 83 eenkamerwoningen (32 m2) en 44 tweekamerwoningen (48 m2) voor alleenstaanden. Elke van de, over negen etages verdeelde, woningen beschikt over een keuken, douche, balkon en bergruimte.

De vensterramen steken licht uit de witte, van veraf zichtbare, gevel uit. Deze uitvoering van de hoofdgevel wordt aan de zijgevels door een naadloze overgang in de vorm van hoekvensters voortgezet. Een in de oorspronkelijke planning van de architecten voorziene glazen aula met restaurant en terras werd niet gerealiseerd en door kantoorruimten vervangen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]