Westkust van de Verenigde Staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Situering van de West Coast in de Verenigde Staten. De lichtrode staten (Alaska en Hawaï) worden meestal niet tot de westkust gerekend.

De westkust van de Verenigde Staten (Engels: West Coast of Pacific Coast) is een term voor de meest westelijk gelegen staten van de Verenigde Staten, aan de Grote of Stille Oceaan. Specifiek gaat het over de staten Californië, Oregon en Washington. Het is veeleer ongebruikelijk om de staten Alaska en Hawaï, die ook deel uitmaken van het Westen maar niet tot de Aaneengesloten Staten behoren, tot de West Coast te rekenen. De term Pacific states dekt een iets ruimere betekenis en omvat vaak wel Alaska en Hawaï.

In de Verenigde Staten is er behalve van de westkust ook sprake van de oostkust (ook Eastern of Atlantic Seaboard genoemd) en de Golfkust.

In de Amerikaanse politiek wordt de westkust geassocieerd met linkse en progressieve idealen. De term Left Coast ('linkse kust') is een politieke term die zinspeelt op zowel het linkse stemgedrag aan de westkust als de ligging links op de kaart van Verenigde Staten.

Zie ook[bewerken]