Wever (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wever
Plaats in België Vlag van België
Wever (België)
Wever
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Glabbeek Glabbeek
Coördinaten 50° 52′ NB, 4° 55′ OL
Detailkaart
Wever (Vlaams-Brabant)
Wever
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Wever is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het ligt in Attenrode, dat een deelgemeente van Glabbeek is.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Wever komt niet uit Keltisch wabra of Germaans wabro ("bos"), maar is een nederzettingsnaam afgeleid van een waternaam eindigend op -ara, met de betekenis "de kronkelende (beek)". Wever is de oude naam van de Broekbeek. De eerste verwijzing naar het dorp vindt men in 1275: Wevere (Encyclopedie van Vlaanderen) lees Weuere.[1]

Tot het einde van het ancien régime was Wever een heerlijkheid die juridisch onder de meierij van Halen viel (in het kwartier van Tienen van het hertogdom Brabant). Na de Franse invasie werd Wever als gemeente bij het kanton Glabbeek van het Dijledepartement ingedeeld.[2]

Bij Koninklijk Besluit van Willem I werd op 1 januari 1825 de gemeente al opgeheven en aangehecht bij de gemeente Attenrode. Op 1977 werd Attenrode samen met Bunsbeek, Kapellen en Glabbeek-Zuurbemde een deelgemeente van gemeente Glabbeek.[1] Vanaf 1 januari 1995 maakt het dorp deel uit van de nieuwe provincie Vlaams-Brabant.

Bezienswaardigheden[bewerken | bron bewerken]

De huidige kerk dateert van 1857.[1] Patroonheilige van de parochie Wever is Sint Antonius.

Evenementen[bewerken | bron bewerken]

Ieder jaar vindt in Wever de processie van de Heinkensberg plaats. De stoet vertrekt op 15 augustus om 15 uur vanaf de kerk van Wever. De processie trekt naar de kapel van de Heinkensberg, om vervolgens terug te keren naar de kerk van Wever met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Heinkensberg. Om de 25 jaar heeft de processie van Wever het karakter van een praalstoet. De laatste maal gebeurde dit in 1997.

Externe links[bewerken | bron bewerken]