When Knighthood Was in Flower

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
When Knighthood Was in Flower
Toen de riddertijd bloeide
Uit den riddertijd
Affiche
Affiche
Regie Robert G. Vignola
Hoofdrollen Marion Davies
Distributie Paramount Pictures
Première 15 september 1922
Genre Romantiek / Drama
Taal Engels (intertitels)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 1.500.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

When Knighthood Was in Flower, in Nederland uitgebracht onder de titels Toen de riddertijd bloeide en Uit den riddertijd[1], is een stomme film uit 1922 onder regie van Robert G. Vignola. De film is gebaseerd op het boek uit 1898 van Charles Major.

De film, waarin Marion Davies de hoofdrol heeft, werd gefinancierd door haar minnaar William Randolph Hearst. Kranten klaagden regelmatig over het bedrag dat hij heeft gestoken in de film. De film wordt tegenwoordig geprezen om de sets, kostuums en acteerprestaties van Davies.[2]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Davies speelt Maria Tudor, de zus van Hendrik VIII van Engeland. Wanneer ze verliefd wordt op ridder Charles Brandon, heeft dit ernstige gevolgen voor haar, omdat de familie andere plannen met haar heeft. Zij is namelijk voorbestemd om te trouwen met Lodewijk XII van Frankrijk. Om haar eventuele huwelijk met Brandon te voorkomen, wordt hij aangeklaagd voor moord. Maria laat het hier niet bij zitten en vermomt zich als jongen om hem te bevrijden. Hendrik weet haar echter op te sporen en dreigt met fatale maatregelen. Maria belooft met Lodewijk te trouwen als Brandons leven gespaard wordt. Lodewijk sterft echter en wordt opgevolgd door Frans I, de jongere neef van Lodewijk XII. Ze zal nu moeten trouwen met Frans, maar wordt gered door Brandon.

Rolverdeling[bewerken]