Why Don't You Do Right?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Why Don't You Do Right)
Weed Smoker's Dream
Single van:
Harlem Hamfats
B-kant(en) Little Girl
Uitgebracht 1936
Opname 2 oktober 1936
Genre blues, jazz
Duur 3:19
Label Decca
Schrijver(s) Kansas Joe McCoy, Herb Morand
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Why Don't You Do Right?
Single van:
Benny Goodman & Peggy Lee
B-kant(en) Six Flats Unfurnished
Uitgebracht 1942
Opname 27 juli 1942
Genre jazz
Duur 3:12
Label Columbia
Schrijver(s) Kansas Joe McCoy, Herb Morand
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

"Why Don't You Do Right?" (oorspronkelijk opgenomen als "Weed Smoker's Dream") is een Amerikaans blues- en jazznummer, geschreven door Kansas Joe McCoy en Herb Morand in 1936. Het heeft een kenmerkend bluesschema met twaalf maten en wordt beschouwd als een typisch bluesnummer voor vrouwen. Het is uitgegroeid tot een echte standaard.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1936 nam de jazzband Harlem Hamfats het nummer voor het eerst op, toen nog onder de titel "Weed Smoker's Dream". Bandlid Kansas Joe McCoy herschreef het nummer later en gaf het de nieuwe versie de titel "Why Don't You Do Right?" mee. In deze versie werd het opgenomen door blueszangeres Lil Green, met gitaarspel van Big Bill Broonzy.

"Why Don't You Do Right?" vindt zijn oorsprong in de bluesmuziek en ging oorspronkelijk over een marihuanaroker die terugdenkt aan gemiste financiële kansen. Sinds het werd herschreven, wordt het vanuit het vrouwelijk perspectief gezongen. De vrouw confronteert haar man vanwege zijn onverantwoordelijke acties: "Why don't you do right, like some other men do? Get out of here and get me some money too." (Waarom doe je geen goede dingen, zoals andere mannen doen? Ga weg en breng mij ook wat geld.)

"Why Don't You Do Right?" heeft vooral door de opname van Peggy Lee en Benny Goodman aandacht gekregen. Op 27 juli 1942 namen zij het op in New York en in 1943 werd het gebruikt in de film Stage Door Canteen, waardoor het meer dan een miljoen keer werd verkocht en de vierde plaats in de Amerikaanse hitlijsten bereikte. Dit zorgde voor de doorbraak van Lee.

"Why Don't You Do Right?" bleef jarenlang een populair nummer. In 1988 werd het gebruikt in de film Who Framed Roger Rabbit, waarin het door Amy Irving in de rol van Jessica Rabbit werd gezongen. In 2018 zetten Beth Hart en Joe Bonamassa een cover op hun samenwerkingsalbum Black Coffee. Deze versie kreeg in Nederland aandacht; in 2019 kwam het binnen in de Radio 2 Top 2000.

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'18'19'20'21'22'23
Why Don't You Do Right? (Beth Hart & Joe Bonamassa) -15111618-- -
  1. Een getal geeft de plaats aan en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.