Wies (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wies
Wies
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2018-heden
Oorsprong Amsterdam, Nederland
Genre(s) Rock, alternatieve rock, poprock
Label(s) Wies
Leden
Leadzanger Jeanne Rouwendaal
Drummer Dan Huijser
Bassist Tobias Kolk
Oud-leden
Drummer Jasper Meurs
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Wies (ook geschreven als WIES) is een Nederlandse band, bestaande uit singer-songwriter Jeanne Rouwendaal, drummer Dan Huijser en bassist Tobias Kolk.

De teksten van Wies, die Nederlandstalig zijn, gaan meestal over zaken die een jongvolwassene bezighouden. Hun muziek is een combinatie van rock en (elektronische) pop. De band heeft zich laten inspireren door Spinvis, Ramses Shaffy en Maarten van Roozendaal. Zangeres Jeanne heeft ook aangegeven zich beter te kunnen uitdrukken in haar moedertaal.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De band werd door zangeres Jeanne Rouwendaal, drummer Jasper Meurs en bassist Tobias Kolk in september 2018 opgericht voor een schoolopdracht aan het Conservatorium van Amsterdam. De drie bleken zo te klikken, dat ze ook na de schoolopdracht besloten als band verder te gaan.[2] Al snel maakte Wies furore; op 1 december 2018 sleepten ze de Amsterdamse Popprijs in de wacht.[3] Een halfjaar later kwam daar de Grote Prijs van Nederland bij.[4]

Op 13 september 2019 verscheen de eerste single van de band, getiteld Soms is het te laat. Twee maanden later was de single 3FM Megahit. Op 17 januari 2020 verscheen de single Radiostilte, die tevens veel gedraaid werd door NPO 3FM. De derde single, Maar ik doe het toch, verscheen op 11 september 2020. Op 15 september 2020 maakte Wies in een Instagram-filmpje[5] bekend dat Jasper Meurs de band verlaat om zich te focussen op zijn nieuwe project Banji. Dan Huijser is de nieuwe drummer van Wies.

Barman was de titel van de vierde single, die begin 2021 werd uitgebracht. Later dat jaar kwamen daar nog de singles Meisje, Gewoon je maat en Leugenaar bij.

Hun debuutalbum, genaamd Het is een Wies, verscheen in het najaar van 2021. Op dit album staan de voornoemde nummers, met nog drie andere liedjes. Om het album te promoten, deed Wies in het najaar van 2021 een uitverkochte clubtour.

Begin 2022 bracht Wies de single Bandje uit. In dit nummer werd stevige kritiek geuit op een uitspraak van Mark Rutte tijdens een coronapersconferentie rond diezelfde tijd. Later dat jaar, toen de coronamaatregelen werden losgelaten, speelde Wies op diverse festivals, waaronder Pinkpop, Best Kept Secret en Concert at Sea. In het najaar van 2022 volgde er een clubtour en op 13 oktober kwam de single Ik zie ik zie uit. Een week later werd de track 3FM Megahit. 2023 werd begonnen met het nummer Voor de gek. Later in 2023 bracht de band de singles Blijf Weg en Leugenaar II uit. Op 27 oktober 2023 verscheen het album Alles Anders, met als focustrack Sigaret. In het najaar van 2023 doet de band een clubtour in Nederland en België, waarbij Wies onder andere in een uitverkochte Paradiso grote zaal speelt en TivoliVredenburg.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Studioalbums[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het is een Wies (2021)
  • Alles Anders (2023)

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]