Wijlegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wijlegem
Plaats in België Vlag van België
Wijlegem (België)
Wijlegem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Coördinaten 50° 52′ NB, 3° 44′ OL
Detailkaart
Wijlegem (Oost-Vlaanderen)
Wijlegem
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Wijlegem is een voormalige gemeente en een gehucht in de gemeente Zwalm, in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Wijlegem ligt in het oosten van het grondgebied van de deelgemeente Sint-Denijs-Boekel, grenzend aan Sint-Blasius-Boekel, Roborst en Rozebeke. Het is een landelijk gehucht, met slechts enkele tientallen inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De villa Wijlegem werd in 1040 geschonken aan de Sint-Pietersabdij van Gent, die de streek ontgon. In 1108 werd al melding gemaakt van een kapel, gewijd aan Sint-Bartholomeus. Later wijdde men de kapel aan Onze-Lieve-Vrouw en ten slotte aan Sint-Margaretha. In 1385 was er al sprake van het "Hof te Wijlegem", dat door de Sint-Pietersabdij werd verpacht.

Sint-Margarethakapel
Abdijhoeve Hof te Wijlegem

Het gehucht was eventjes een zelfstandige gemeente tussen 1795 en 1808. Op dat moment werd Wijlegem bij Sint-Denijs-Boekel gevoegd. Het had toen een oppervlakte van 0,89 km² en telde 62 inwoners.

Wijlegem was tot 1829 ook een zelfstandige parochie, waarvan de kapel eerst door de pastoor van Roborst werd bediend en vanaf 1790 door die van Sint-Blasius-Boekel. Tegenwoordig valt het gehucht kerkelijk onder de parochie van Sint-Blasius-Boekel.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]