Wijlegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Wijlegem
Plaats in België Vlag van België
Wijlegem
Wijlegem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Coördinaten 50° 52′ NB, 3° 44′ OL
Detailkaart
Wijlegem
Wijlegem
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Wijlegem is een voormalige gemeente en een gehucht in de gemeente Zwalm, in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Wijlegem ligt in het oosten van het grondgebied van de deelgemeente Sint-Denijs-Boekel, grenzend aan Sint-Blasius-Boekel, Roborst en Rozebeke. Het is een landelijk gehucht, met slechts enkele tientallen inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

De villa Wijlegem werd in 1040 geschonken aan de Sint-Pietersabdij van Gent, die de streek ontgon. In 1108 werd al melding gemaakt van een kapel, gewijd aan Sint-Bartholomeus. Later wijdde men de kapel aan Onze-Lieve-Vrouw en ten slotte aan Sint-Margaretha. In 1385 was er al sprake van het "Hof te Wijlegem", dat door de Sint-Pietersabdij werd verpacht.

Sint-Margarethakapel

Het gehucht was eventjes een zelfstandige gemeente tussen 1795 en 1808. Op dat moment werd Wijlegem bij Sint-Denijs-Boekel gevoegd. Het had toen een oppervlakte van 0,89 km² en telde 62 inwoners.

Wijlegem was tot 1829 ook een zelfstandige parochie, waarvan de kapel eerst door de pastoor van Roborst werd bediend en vanaf 1790 door die van Sint-Blasius-Boekel. Tegenwoordig valt het gehucht kerkelijk onder de parochie van Sint-Blasius-Boekel.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De Sint-Margarethakapel
  • "Hof te Wijlegem"
  • Wijlegemhof
  • De Vinkemolen