Wikipedia:De kroeg/Archief/20180416

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bijwerken doorverwijspagina's?[bewerken]

Er is een doorverwijspagina Emmer (doorverwijspagina). Daar staan drie personen vermeld met de naam Emmer. Zoek ik vervolgens naar artikelen met "Emmer" in de titel, dan zie ik er nog een aantal meer. Die zouden dus ook op de doorverwijspagina horen te staan. Er zullen zo op veel meer doorverwijspagina's zaken ontbreken. Is hier een structurele, evt. deels te automatiseren aanpak voor te verzinnen? Wammes Waggel (overleg) 8 apr 2018 13:13 (CEST)

Ik werk veel aan doorverwijspagina's en dat is een verrassend tijdrovend werk: gisteren en vandaag heb ik me beziggehouden met SRG (nieuw), SGR, SR en Prado (bijgewerkt) en die hebben me samen meer dan 12 uur werk gekost. Je mag er van uitgaan, dat ik dan redelijk efficiënt werk.
Waar gaat de tijd dan in zitten? Ik speur niet alleen de Nederlandse, maar onder andere ook de Engelse en Duitse Wikipedia's af, en Commons, en tegenwoordig Wikidata. Verder gebruik ik niet alleen "intitle", maar zoek ik ook in de artikeltekst: maximaal de eerste vijfhonderd resultaten van onze eigen zoekfunctie en de eerste duizend van Google. Vaak zijn het er natuurlijk minder, zo'n 150 en 300. Ik weeg af wat relevant is voor ons taalgebied. Ik reken het niet tot mijn taak om alles op juistheid te controleren, maar bij twijfel doe ik dat natuurlijk wel. Als laatste wil ik nog noemen, dat de sectie ==Zie ook== aardig wat hoofdbrekens kan kosten. Door ervaring ben ik erop gespitst geraakt om op ILO ook te verwijzen naar llo en op Dix naar 509, hoewel dat niet op het eerste gezicht logisch lijkt.
Een deel van wat ik doe is dubbel werk, dat soms in vijf of tien taalversies of op Wikidata ook al gedaan is, vooral op en-wp. Iets daarvan is zeker weg te snijden, vooral via Wikidata. Het lijkt me zinnig om hierover in overleg te treden met Wikidatakenners, maar ik verwacht dat zelfs van een bescheiden proefproject pas in 2019 resultaten te verwachten zijn.
Voor Emmer (doorverwijspagina) heb ik even de interwiki's bekeken en daar is met knippen en plakken is via de Engelse, Duitse en Nederduitse edities wel wat tijdwinst te halen. Veel meer mogelijkheden zie ik momenteel niet, maar ik laat me graag verrassen.
Ik denk en hoop nog wel mee te maken dat doorverwijspagina's in elke taalversie hun links en een deel van de omschrijvingen aan Wikidata ontlenen, maar het lijkt me niet haalbaar om op onze handen te blijven zitten tot het zover is — bertux 8 apr 2018 16:55 (CEST)
Dit verhaal komt me bekend voor. Ik doe het werk misschien niet zo grondig maar voeg ook regelmatig links aan dp's toe. Ik denk dat het zeker niet helemaal te automatiseren valt; dat blijkt ook wel uit de voorbeelden van bertux. Maar als een slimmerik het voor elkaar zou krijgen om een hulpmiddel in elkaar te knutselen dat bv. met één klik een aantal rijtjes met potentiële kandidaten voor toe te voegen links kan genereren dan zou dat ongetwijfeld veel handwerk kunnen besparen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 8 apr 2018 17:47 (CEST)

Wikimania-beurs[bewerken]

Beste allen,

Van 18-22 juli vindt in Kaapstad Wikimania plaats. Actieve Wikimedianen kunnen bij Wikimedia Nederland een beurs aanvragen voor deelname aan Wikimania. Dit kunnen volledige beurzen zijn voor reis, entree én verblijf, of een beurs voor een deel van de kosten.

Wikimedia Nederland zou graag dit jaar, naast ervaren Wikimania-bezoekers, twee Wikimedianen steunen die nog nooit naar Wikimania zijn geweest.

Wil je Wikimania (misschien voor het eerst) meemaken, dan kan je met dit formulier een beurs aanvragen. De deadline voor het aanvragen is 23 april om 9:30

Zoals altijd: je hoeft geen lid te zijn van Wikimedia Nederland om voor een beurs in aanmerking te komen.

Voor vragen kan je mailen naar info-at-wikimedia.nl

Met vriendelijke groeten,

Michelle Boon (overleg) 9 apr 2018 14:41 (CEST)