Wikipedia:Discord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:D

Voor wie interesse heeft om met andere Wikipedianen te chatten bestaat er sinds 2019, naast een IRC-kanaal, ook een Discord-server voor de Nederlandse Wikipediagemeenschap. Discord is een gratis communicatie-app beschikbaar op pc en mobiele apparaten. Een Discord-server beschikt over tekst- en spraakkanalen voor live communicatie, daarnaast biedt Discord de mogelijkheid om bijvoorbeeld afbeeldingen en bestanden onderling te delen of om 1-op-1-gesprekken te voeren.

De Nederlandstalige Wikipedia-Discord valt, net als het IRC-kanaal en alle andere Discord-servers van Wikimedia, onder de gedragsregels van de Wikimedia Foundation. In het kort beschrijven deze, dat Discord geen Wikimedia-project is, maar er wel bepaalde gedragsregels gelden. Een serverbeheerder of moderator kan beslissen je te dempen, te kicken of te blokkeren als je je misdraagt en niet reageert op waarschuwingen. Serverbeheerders en moderatoren behouden het recht om berichten, naar eigen inzicht, te verwijderen als deze in strijd zijn met de gedragsregels.

Korte handleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Om aan de server deel te nemen dien je je eerst te registreren bij Discord, vervolgens kun je kiezen om de webapp te gebruiken of het programma te downloaden.

Nadat je tot de server bent toegetreden wordt je verzocht om je wiki-identiteit te bevestigen. Je kunt dit doen door /auth in het #botlog-kanaal te typen. Je krijgt vervolgens in een privébericht instructies van WikiAuthBot over verder te ondernemen acties. Daarnaast willen wij je vriendelijk vragen om je server-nickname gelijk te maken aan je gebruikersnaam op Wikipedia, je kunt dit doen met het /nick commando.

Een aantal moderatoren zijn ook aanwezig op de Discord-server, in urgente gevallen kun je alle aanwezige mods een berichtje sturen door @Mod toe te voegen aan je bericht (dit werkt ook voor @Bureaucraat en @Steward voor spoedberichten aan bureaucraten of stewards).

Veelgestelde vragen[bewerken | brontekst bewerken]

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Is deze server een officiële Wikipedia-Discord?

Nee, hoewel op deze server verschillende Wikipedianen samen komen en deze server ook door de gemeenschap wordt beheerd is dit geen officieel door Wikipedia erkende server. De Wikimedia Foundation monitort de server niet.

Zijn er ook andere aan Wikipedia gerelateerde Discord-servers?

Ja, onder andere de Engelstalige, Duitstalige en Franstalige Wikipedia hebben een eigen Discord-server. Zie een volledige(re) lijst op de meta.

Eerste keer aanmelden[bewerken | brontekst bewerken]

Waar moet ik precies “/auth” intypen?

Links van je Discord-scherm zie je een lijstje met "tekstkanalen". Een daarvan heet #botlog". Klik erop. Onderaan het Discord-scherm verschijnt nu een invoerveld “Bericht sturen naar #botlog”. Typ daar /auth.

Ik begrijp de aanwijzing van de WikiAuthBot niet. Wat wordt er bedoeld met “om uw Wikipedia-account bij Discord te verifiëren, moet u deze link volgen, een wijziging maken en in de bewerkingssamenvatting [link]”?

Klik op de meegestuurde link. Je wikipedia-account wordt dan automatisch gekoppeld aan je account bij Discord. Afhankelijk van je browser-instellingen kan het zijn dat je na het klikken op de link nog wel even moet inloggen op wikipedia. Het stuk “een wijziging maken en in de bewerkingssamenvatting” mag je negeren.

Hoe weet ik of het aanmelden bij Discord gelukt is?

Links van je Discord-scherm zie je een lijstje met "tekstkanalen". Een daarvan heet #algemeen. Als je daar onderin het berichtenveld een berichtje kunt typen, is je aanmelding gelukt!

Ik heb de aanwijzingen van de WikiAuthBot netjes gevolgd, maar kan nog steeds niks typen in #algemeen. Wat kan er aan de hand zijn?

Er kunnen meerdere dingen aan de hand zijn. Vraag gerust om hulp in het kanaal #botlog, er komt vanzelf een keer een behulpzame wikipediaan langs om je op weg te helpen.