Wikipedia:Discord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's

Voor wie interesse heeft om met andere Wikipedianen te chatten bestaat er sinds 2019, naast een IRC-kanaal, ook een Discord-server voor de Nederlandse Wikipediagemeenschap. Discord is een gratis communicatie-app beschikbaar op pc en mobiele apparaten. Een Discord-server beschikt over tekst- en spraakkanalen voor live communicatie, daarnaast bied Discord de mogelijkheid om bijvoorbeeld afbeeldingen en bestanden onderling te delen of om 1-op-1-gesprekken te voeren.

De Nederlandstalige Wikipedia-Discordvalt, net als het IRC-kanaal en alle andere Discord-servers van Wikimedia, onder de gedragsregels van de Wikimedia Foundation. In het kort beschrijven deze, dat Discord geen Wikimedia-project is, maar er wel bepaalde gedragsregels gelden. Een serverbeheerder of moderator kan beslissen je te dempen, te kicken of te blokkeren als je je misdraagt en niet reageert op waarschuwingen. Serverbeheerders en moderatoren behouden het recht om berichten, naar eigen inzicht, te verwijderen in deze in strijd zijn met de gedragsregels.

Korte handleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Om aan de server deel te nemen dient u eerst te registreren bij Discord, vervolgens kunt u kiezen om de webapp te gebruiken of het programma te downloaden.

Nadat je tot de server bent toegetreden wordt je verzocht om je wiki-indentiteit te bevestigen. Je kunt dit doen door .auth in het #botlog-kanaal te typen. Je krijgt vervolgens in een privébericht instructies van WikiAuthBot over verder te ondernemen acties. Daarnaast willen wij je vriendelijk vragen om je server-nickname gelijk te maken aan je gebruikersnaam op Wikipedia, je kunt dit doen met het /nick commando.

Een aantal moderatoren zijn ook aanwezig op de Discord-server, in urgente gevallen kun je alle aanwezige mods een berichtje sturen door @Mod toe te voegen aan je bericht (dit werkt ook voor @Bureaucraat en @Steward voor spoedberichten aan bureaucraten of stewards).

Veelgestelde vragen[bewerken | brontekst bewerken]

Is deze server een officiële Wikipedia-Discord?

Nee, hoewel op deze server verschillende Wikipedianen samen komen en deze server ook door de gemeenschap wordt beheerd is dit geen officieel door Wikipedia erkende server. De Wikimedia Foundation monitort de server niet.

Zijn er ook andere aan Wikipedia gerelateerde Discord-servers?

Ja, onder andere de Engelstalige, Duitstalige en Franstalige Wikipedia hebben een eigen Discord-server. Zie een volledige(re) lijst op de meta.

Is het bevestigen van een e-mailadres verplicht?

Nee, voor de Nederlandstalige Wikipedia-Discord is het vooralsnog niet verplicht om een (bevestigd) e-mailadres gekoppeld te hebben aan je account. Het hebben van een bevestigd e-mailadres heeft echter wel een aantal voordelen, waaronder de mogelijkheid om je wachtwoord te herstellen indien je die vergeten bent. Moderatoren of Discord-beheerders kunnen in geen enkel geval een e-mailadres inzien.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]