Wikipedia:GLAM/HetNieuweInstituut/Schrijfwedstrijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Nieuwe Instituut   Contact   Projecten   Wenslijst Schrijfwedstrijd   Resultaten   Gebruikerspagina   In Het Nieuws

Schrijfwedstrijd 2022[bewerken | brontekst bewerken]

Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de architectuur en architectuurgeschiedenis, ook wanneer je kijkt naar lemma’s in de gratis online encyclopedie Wikipedia. Met steun van Wikimedia Nederland en onder begeleiding van de Wikimedia-projectgroep Gendergap organiseert Het Nieuwe Instituut een schrijfwedstrijd en schrijfmiddag rond vrouwelijke architecten om daar iets aan te doen.

In de architectuur en architectuurgeschiedenis zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd. Van de grofweg zevenhonderd architectenarchieven in de Rijkscollectie worden er bijvoorbeeld maar zesentwintig toegeschreven aan vrouwelijke architecten. Het Nieuwe Instituut wil architectuur- en ontwerpopvattingen in relatie tot de hedendaagse maatschappelijke context verbreden, ook wat betreft de vraag wie en wat er tot die disciplines gerekend kan, mag of moet worden.

Tijdens de Feminist Assembly Month slaan het instituut en Wikimedia Nederland de handen ineen voor een marathonschrijfsessie waarin ontbrekende informatie over vrouwelijke architecten, ontwerpers en cultuurwerkers aan Wikipedia wordt toegevoegd. De archieven in de Rijkscollectie en boeken en artikelen in de bibliotheek vormen het uitgangspunt.


Kandidaat-jury[bewerken | brontekst bewerken]

De organisatie streeft naar een jury bestaande uit vijf juryleden. Hiervoor worden nog juryleden gezocht! Aanmelden kan met een mail naar Wikimedia{@}hetnieuweinstituut.nl


De organisatie is in handen van Michelle Boon - Het Nieuwe Instituut (overleg). Bij vragen en opmerkingen kun je mailen naar Wikimedia{@}hetnieuweinstituut.nl

Schrijfwedstrijd[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 september is er een schrijfmiddag op Het Nieuwe instituut. Dit is gelijk de kick-off voor de schrijfwedstrijd. Voor de wedstrijd zijn er twee prijzen:

Kick off wedstrijd[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 september van 13:00 tot 16:30 zal er een kick-off plaatsvinden middels een edit-a-thon op Het Nieuwe Instituut. Inschrijven kan hier

Op 10 november worden de prijswinnaars bekend gemaakt

Deelnemers en hun artikelen of Datastories[bewerken | brontekst bewerken]

De inschrijving staat open! Inschrijven kan door hieronder je naam + het onderwerp dat je gaat schrijven te registreren. Alleen bijdragen aan een artikel gedaan vanaf het moment van inschrijven (maar niet eerder dan 4 september) tot en met 31 oktober worden beoordeeld. De volledige regels staan in de wedstrijdreglementen. Geef jezelf op met # ~ ~ ~ ~ - onderwerp waarover je gaat schrijven

wedstrijdreglementen[bewerken | brontekst bewerken]

Spelregels[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Als deelnemer(s) voor 4 september 2022 inschreven hebben, tellen de bewerkingen van 4 september 2022 tot 24 oktober.
 2. Als deelnemer(s) op of na 4 september 2022 inschreven hebben, tellen de bewerkingen vanaf het moment van inschrijven tot 24 oktober., 0:01 CET.
 3. De jury beoordeelt de bijdragen aan de hand van hierboven vermeldde beoordelingscriteria.
 4. De jury maakt bij het beoordelen geen onderscheid des persoons.
 5. Bijdragen van een team van twee deelnemende gebruikers worden door de jury op dezelfde wijze beoordeeld als waren ze van één deelnemer.
  Een coach mag als een soort tweede deelnemer beschouwd worden.
 6. De deelnemers zijn geheel vrij in hun keuze van het artikel of datastory dat ze voor de wedstrijd willen aanmaken of verbeteren.
 7. Indien een artikelonderwerp reeds ingeschreven is dan kan dit niet door een andere deelnemer gekozen worden.
 8. Wijzigen van gekozen artikelonderwerp is mogelijk tot op het laatste moment, waarbij alleen de bewerkingen na het moment van wijzigen worden meegewogen.
 9. De jury behoudt zich het recht voor om data, reglementen en dergelijke tussentijds aan te passen, in het belang van het wedstrijdverloop. Zij heeft de mogelijkheid om eventuele knelpunten op te lossen waarin niet door de spelregels is voorzien. Voorts heeft zij de mogelijkheid om een limiet betreffende het aantal inschrijvingen in te stellen.
 10. De jury en organisatie zijn uitgesloten van deelname en medewerking aan de artikelen.

Beoordelingscriteria[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Artikel[bewerken | brontekst bewerken]

 1. De Relatie tot het Thema Vrouwen in de architectuur is duidelijk.
 2. De inleiding bevat een begrijpelijke en complete definitie van het onderwerp en een kort overzicht van het onderwerp.
 3. De indeling is overzichtelijk, logisch en/of kent een natuurlijk verloop. Hoofdzaken worden van bijzaken onderscheiden.
 4. De inhoud is neutraal, relevant en zo compleet mogelijk. De balans staat voorop. Afbeeldingen en andere vormgeving ondersteunt het verhaal.
 5. De verifieerbaarheid. Alle beweringen moeten worden ondersteund met bronvermelding. Liefst worden zo veel mogelijk secundaire i.p.v. primaire bronnen gebruikt.

Beste Wikidata-query[bewerken | brontekst bewerken]

 1. De Relatie tot het Thema Vrouwen in de architectuur is duidelijk.
 2. De Indeling is overzichtelijk, logisch en/of kent een natuurlijk verloop.
 3. Het Visuele deel van de data verteld een helder in visueel verhaal
 4. De inhoud is neutraal, relevant en zo compleet mogelijk
 5. De verifieerbaarheid. Alle beweringen moeten worden ondersteund met bronvermelding. Liefst worden zo veel mogelijk secundaire i.p.v. primaire bronnen gebruikt.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]