Ko Mulder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jakoba Mulder
Jury voor de prijsvraag van het stadhuis van Amsterdam (1968). Uiterst rechts Jakoba Mulder
Jury voor de prijsvraag van het stadhuis van Amsterdam (1968). Uiterst rechts Jakoba Mulder
Persoonsinformatie
Geboortedatum 2 maart 1900
Geboorteplaats Breda
Overlijdensdatum 5 november 1988
Overlijdensplaats Amsterdam
Beroep architect
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Jakoba Helena (Ko) Mulder (Breda, 2 maart 1900 - Amsterdam, 5 november 1988) was een Nederlandse architecte en stedenbouwkundige.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Ze was dochter van Hendrik Mulder (officier infanterie) en Sara Maria Boon. Ze bleef zelf ongehuwd. Ze was officier in de Orde van Oranje Nassau.

Mulder studeerde in 1926 af als bouwkundig ingenieur aan de Technische Hogeschool Delft, werkte vanaf 1930 bij de afdeling Stadsontwikkeling van de Dienst der Publieke Werken in Amsterdam. In 1958 volgde zij professor Cornelis van Eesteren op als hoofd van deze afdeling.

In 1965 zei ze over het Amsterdamse Bos: „We werkten natuurlijk in een grote groep, met onder andere een boscommissie van mensen, die er bijzonder veel verstand van hadden. Het is overigens ontzettend meegevallen. Ik bedoel: in het begin dachten we, wanneer zullen we er iets van beleven? Maar het bos is enorm snel gegroeid. Het is nog wel geen echt bos, maar die indruk geeft het toch wel. Dat vind ik heel fijn."

'Mejuffrouw Mulder' zoals ze wel werd genoemd, was een van de Amsterdamse stedenbouwers van het eerste uur. Deze bescheiden en vakbekwame vrouwelijke stedenbouwkundige stelde van 1930 tot 1972 haar leven in dienst van de gemeente Amsterdam.

Mulder is bij het grote publiek vooral bekend geworden als de 'juffrouw van het Bos'. In de jaren dertig ontwerpt zij het Boschplan, het huidige Amsterdamse Bos. Zij maakt later ook ontwerpen voor het Beatrixpark en Spaarnwoude.

Veel minder bekend zijn haar bijdragen aan het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP). Zo heeft zij een belangrijk stempel gedrukt op de verschijningsvorm van de verschillende uitbreidingsgebieden in Amsterdam. Zij is de drijvende kracht achter de hovenbouw, die voor het eerst werd toegepast in Tuindorp Frankendaal.

Minder bekend is dat ze een alternatief ontwerp heeft ingezonden voor de ontwikkeling van de Bijlmermeer, ze wilde geen hoogbouw, want zag het oogcontact tussen ouders en kinderen verdwijnen. Er werd niet naar haar geluisterd, haar ontwerp verdween in de la.

Mulder was voorts betrokken bij inrichting van open ruimten in de stad, liefst voor speelruimte voor kinderen. Een voorbeeld daarvan wordt elke zomer geopend, een door haar ontworpen kinderpierenbadje in de Gibraltarstraat.

Ze was oud-buitengewoon lector aan de Universiteit van Amsterdam.

Amsterdam eert haar drievoudig:

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ineke Teijmant: 'Ko Mulder (1900-1988): Stedebouw op ooghoogte'. In: Maandblad Amstelodamum, april-juni 2013. ISSN 0165-9278
  • Ellen van Kessel, Froukje Palstra: De juffrouw van het Bos, stedenbouwkundige en landschapsarchitecte, ir.Jakoba Mulder, 1900-1988, Publikaties DRO Amsterdam

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]