Wikipedia:Het Verleden/Archief/2009-08

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Genealogische websites als referentiekader[bewerken]

Graag meer deelnemers gewenst aan het overleg over het toevoegen van informatie die geplukt is van diverse genealogische sites, waarbij de vraag is in hoeverre het hier gaat om betrouwbare informatie. Ik ben tamelijk kritisch t.a.v. de desbetreffende auteur omdat ook al eerder bleek dat hij het niet zo nauw nam met het historisch feitenmateriaal. Zo beweerde hij hier doodleuk dat het geslacht de Graeff zijn afkomst verwijst naar de god Odin (sic!) en ook naar de graven van Holland (?). Het door hem op diverse Wikipedia's geplaatste wapen Bestand:Graeff-Wappen.jpg blijkt uit zijn eigen familiearchief afkomstig te zijn. Kortom graag meerdere kritische blikken gevraagd naar zijn bijdragen. Gouwenaar 16 aug 2009 20:28 (CEST)

Beste Gouwenaar, na een korte controle van de links onder het door jou verwijderde gedeelte kan ik niet anders dan beamen dat deze gebruiker het niet te nauw neemt met de feiten. De websites zijn echter niet het echte probleem. Ze onderbouwen namelijk zelden zijn betoog, aangezien ofwel de feiten niet zijn terug te vinden, ofwel deze expliciet als hypothese worden geformuleerd en niet als feit, een nuance die in het Wikipedia-artikel vervolgens niet meer terug te vinden is.
Wat betreft de sites, het is moeilijk om te bepalen welke genealogen en lokale historische sites betrouwbaar zijn en welke niet. Het beste zal zijn om in het algemeen kritisch te kijken naar gegevens die alleen door particuliere sites worden onderbouwd. Met vriendelijke groet, Guusb 16 aug 2009 22:30 (CEST).
Je analyse deel ik. Het probleem is wel, dat deze gebruiker vrij onbeperkt zijn gang heeft kunnen gaan. Overigens niet alleen op nl. wikipedia, maar ook op de de duitse, engelse, italiaanse, spaanse, zweedse versies van wikipedia (en ik zal er vast nog wel één zijn vergeten). Soms, als het al te gortig wordt, rest slechts het hardhandig op de noodrem trappen. Gouwenaar 16 aug 2009 22:40 (CEST)
Beste Gouwenaar, wil je dan iets anders dan hulp bij de controle van zijn bijdragen? Ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig zin heb om deze vorm van familiepromotie te "belonen" met het op encyclopedisch niveau brengen van de verschillende artikelen. Met vriendelijke groet, Guusb 16 aug 2009 23:20 (CEST).
Ja, die verzuchting heb ik ook al meerdere malen geslaakt. Voor mij was bijvoorbeeld de grens bereikt bij deze versie van Lenaert Jansz de Graeff. Toen vervolgens het artikel wat gefatsoeneerd werd voelde ik mij toch weer genoodzaakt om ook de nodige relativeringen in het artikel te plaatsen. Maar inmiddels heb jijzelf ook ruimschoots kennis gemaakt met zijn bijdragen. Niet wijzigen is dan toch ook geen optie. Gouwenaar 22 aug 2009 15:34 (CEST)

Bronvermelding[bewerken]

Op 21 augustus jl. werd een vrij uitvoerig artikel geplaatst over de Duitse piloot Werner Voss. Het is mij volstrekt onduidelijk op welke bronnen dit artikel gebaseerd is. Het onderwerp behoort niet tot mijn interessegebied, maar mij viel bij eerste lezing op dat het strijdigheden vertoonde met de Engelstalige en Duitstalige versie. Ik vond het wat ver gaan om het artikel op de verwijderlijst te plaatsen, vandaar dat ik mij beperkt heb tot het vragen naar de bronnen, waarop dit artikel gebaseerd is. Tot dusver geen reactie n.a.v. mijn vraag op de overlegpagina. Daarom de desbetreffende auteur ook zelf gevraagd te willen reageren.

Dit werpt voor mij wel de vraag op, hoe in het algemeen omgegaan moet worden met dit soort artikelen, waar iedere bronvermelding ontbreekt. Gouwenaar 22 aug 2009 15:34 (CEST)