Wikipedia:Humor en onzin/Wikipediaanse hapsnurker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Humor en onzin/Wikipediaanse hapsnurker
Humor en onzin/Wikipediaanse hapsnurker
Taxonomische indeling
Rijk:Paranthropa
Klasse:Paranthropidae
Orde:Paranthropinae
Geslacht:Paranthropus
Soort:Paranthropus vicipaediensis
Soort
Humor en onzin/Wikipediaanse hapsnurker
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Wikipediaanse hapsnurker (Paranthropus vicipaediensis) is een bijzonder lid van de familie van hapsnurkers. De Wikipediaanse hapsnurker komt alleen voor op Wikipedia, de open-bron-encyclopedie.

Waar de gewone hapsnurkers elkaar meestal kennen van gezicht, en bij naam, is de Wikipediaanse hapsnurker vrijwel altijd anoniem. Sommige Wikipediaanse hapsnurkers worden aangeduid met nummers, en sommigen voorzien zichzelf van een (meestal valse) naam. Er zijn slechts een beperkt aantal Wikipediaanse hapsnurkers die zich met hun echte naam presenteren.

Het anonieme karakter van de Wikipediaanse hapsnurker heeft effect op de manier waarop hij omgaat met de andere Wikipediaanse hapsnurkers waarmee hij geacht wordt samen te werken. Omdat de Wikipediaanse hapsnurker zich alleen op Wikipedia vertoont, heeft hij geen idee van het effect van zijn woorden op de andere hapsnurkers. En dat leidt regelmatig tot discussies en conflicten, die de Wikipediaanse hapsnurkers gewoonlijk uitvechten in de kroeg, een achterkamertje, de vergaderzaal, een isoleercel of een willekeurige overlegpagina.

Soorten Wikipediaanse hapsnurkers[bewerken | brontekst bewerken]

De Wikipediaanse hapsnurkers zijn ruwweg te verdelen in de volgende ondersoorten:

  1. De contribuerende hapsnurker (P.v. contribuens). Dit is een Wikipediaanse hapsnurker die doet waarvoor hij is gekomen: bijdragen aan Wikipedia. Vaak lukt dat goed, en soms niet. Sommige contribuerende hapsnurkers hebben zich volledig gestort op een specifiek project, en doen nagenoeg niets anders. Op deze wijze komen de mooiste projecten tot stand, zoals het schaakproject dat voor het grootste deel op het konto van een zeer trouwe contribuerende hapsnurker is te schrijven.
  2. De categoriserende hapsnurker (P.v. partiens). Deze hapsnurker steekt zijn tijd in het rubriceren van artikelen, en ook hierin hebben zich sommige hapsnurkers gespecialiseerd.
  3. De discussiërende hapsnurker (P.v. discutans). Sommige hapsnurkers vinden het fijn om zich continu bezig te houden met discussies, over artikelen, over regels, over normen en waarden, of wat dan ook. Een woord dat je de discussiërende hapsnurker vaak hoort zeggen is POV, of de pendant NPOV (geleerden hebben verschillende points-of-view over wat deze kreten betekenen...). De meeste discussiërende hapsnurkers dragen daarnaast ook wel bij aan artikelen.
  4. De vandalismebestrijdende hapsnurker (P.v. restaurans). Deze steekt veel tijd in het op zijn plaats zetten van kwaadwillende Wikipediaanse hapsnurkers, en daarnaast in het repareren van de schade.
  5. De verbindende hapsnurker (P.v. nexifixans), die overal binnen een Wikipedia doorgangen inbouwt naar andere leefgebieden van de Wikipediaanse hapsnurker. Deze hapsnurkers zijn vaak te herkennen aan de kreet "interwiki" of aan een + gevolgd door een twee- of drieletterige uitroep.
  6. De kwaadwillende hapsnurker (P.v. malevolus) is bijna een soort op zich (zijn biologische naam zou dan zijn: Paranthropus malevolus). De belangrijkste varianten van de kwaadwillende hapsnurker zijn:
    1. De vandaliserende hapsnurker (P.v. malevolus deficiens) die het leuk vindt andermans werk te beschadigen;
    2. De oliegooiende hapsnurker (P.v. malevolus oleojacens) die geniet van discussie, en niets liever doet dan olie op het vuur gooien;
    3. De Wikipediaanse haksnurker (P.v. malevolus rixaquaerens) is een bijzondere vorm die ervan houdt om andere hapsnurkers op een bijzonder onvriendelijke manier te woord te staan.

Uiteraard zijn de meeste Wikipediaanse hapsnurkers mengvormen van de bovenstaande soorten.

Er wordt verondersteld dat Wikipediaanse hapsnurkers met elkaar kunnen communiceren. Dat lukt niet altijd even goed, maar een aantal kreten zijn inmiddels door geleerden onderkend:

  • POV en NPOV zoals ook al in de vorige paragraaf genoemd worden vooral gebezigd door de discussiërende hapsnurker.
  • Wiu, Ne, Zb, Ws en Db zijn kreten die voornamelijk worden gebruikt door de vandalismebestrijdende hapsnurker.

Net als de mens heeft ook de Wikipediaanse hapsnurker emoties. De emotie die het meest tot uiting komt is boosheid, vaak gevoed door gefrustreerdheid. Soms echter wordt ook wel vrolijkheid waargenomen.

De eerste Wikipediaanse hapsnurker werd waargenomen in januari 2001, en al enkele maanden later werd de eerste aangetroffen op de Nederlandstalige Wikipedia. Inmiddels zijn er wereldwijd duizenden Wikipediaanse hapsnurkers.

De geboorte van de Wikipediaanse hapsnurker wordt ingeleid met een fenomeen dat eerste bijdrage wordt genoemd. Vaak is de betreffende Wikipediaanse hapsnurker dan nog alleen herkenbaar aan zijn nummer. Veel pasgeboren hapsnurkers doorlopen deze fase, die veel minder anoniem is dan wel wordt gedacht, en gaan dan over tot registratie. Na registratie is de Wikipediaanse hapsnurker wat anoniemer dan daarvoor, tenzij hij zelf zijn gegevens vrijgeeft.

Over het overlijden van de Wikipediaanse hapsnurker is vrijwel niets bekend. De hapsnurker wordt slechts uit het oog verloren door niet meer op te komen dagen op de Wikipedia's waar hij voorheen min of meer geregeld kwam. Er wordt verondersteld dat Wikipediaanse hapsnurkers niet sterven, maar slechts wat anders gaan doen. ("Old hapsnurkers never die; they just fade away.") Op dit terrein moet nog veel onderzoek worden gedaan.

Komen en gaan[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn actieve leven kan een Wikipediaanse hapsnurker naar keuze meerdere malen afscheid nemen, en weer terugkomen. Sommige hapsnurkers doen dit veelvuldig, maar de meesten houden zich hier helemaal niet mee bezig. Onderzoekers veronderstellen dat het afscheid nemen te maken heeft met ontgoocheling of (misplaatste) trots. Tussen afscheid en terugkomen zit vaak een betrekkelijk korte tijdsspanne, variërend van enkele uren tot enkele dagen. Ook hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Uiteraard komt soms ook een definitief afscheid voor. De betreffende Wikipediaanse hapsnurker kondigt zijn afscheid aan, en vertrekt dan om niet meer terug te komen. Ook dit noemen we uit het oog verliezen (zie Levensloop), want je weet maar nooit... Vanwege de anonimiteit van de geregistreerde hapsnurker is het zeer wel mogelijk dat vertrokken hapsnurkers onder een andere hapsnurknaam terugkomen. Soms wordt vermoed dat dit is gebeurd, en wordt de hapsnurker ervan beschuldigd een sokpop te zijn. Degelijk onderzoek hiernaar is echter nog niet uitgevoerd.

Er zijn exemplaren van Wikipediaanse hapsnurkers bekend die aan andere hapsnurkers melden geen zin meer te hebben in het hapsnurkbestaan en wat anders te willen gaan doen, maar ondertussen onder een andere hapsnurknaam of hapsnurknummer (of soms zelfs op dezelfde hapsnurknaam) zeer actief blijven hapsnurken omdat ze niet van hun hapsnurkverslaving af kunnen komen. Deze exemplaren komen enkele weken later toch weer terug onder hun oude hapsnurknaam.

In uitzonderlijke gevallen wordt een Wikipediaanse hapsnurker gedwongen te vertrekken. Hieraan gaat vaak een langdurige periode van discussie en krakeel vooraf, en een fenomeen dat stemming wordt genoemd speelt hierbij een rol. Het stemming fenomeen komt er ruwweg op neer dat afgesproken wordt dat de meeste stemmen gelden, maar dat daar later weer van wordt afgeweken omdat er een punt of komma verkeerd stond, waardoor stemmen wijzigen of verdwijnen, zodat de stemming ongeldig wordt verklaard en opnieuw moet worden gedaan. Naar het bijzonder complexe fenomeen stemmen wordt nog uitgebreid onderzoek gedaan.

De toekomst van de Wikipediaanse hapsnurker heeft hij geheel in eigen hand, en hangt voornamelijk af van zijn aanpassingsvermogen, leervermogen, openheid ten opzichte van andere meningen etc. Reden voor zorg is er niet, er is een continue aanvoer van nieuwe Wikipediaanse hapsnurkers.

Nog uit te zoeken[bewerken | brontekst bewerken]

De geleerden hebben, naast de in dit artikel genoemde onderzoeksterreinen, nog een aantal specifieke fenomenen te bestuderen, waaronder de modererende hapsnurker.

Nota bene: Wikipediaanse hapsnurkers komen voor in beide seksen. Waar in dit artikel met hij aan een hapsnurker wordt gerefereerd, kan dus ook zij worden gelezen. Soms is de sekse onbekend, vooral hapsnurksters zijn er specialist in om hun sekse in het midden te laten.

De vraag is ook of de hapsnurkers nog een echt leven hebben naast dit hapsnurkleven.