Wikipedia:GLAM/Initiatieven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Handshake icon.svg
 
GLAM logo transparent.png
Deze pagina geeft een overzicht van afgeronde projecten ter verrijking van Wikipedia en haar zusterprojecten.
Overzicht beheerpagina's
Wikipedia wordt geschreven door individuele vrijwilligers die hun kennis toevoegen en samenwerken om deze informatie ter beschikking te stellen aan eenieder die daar interesse voor heeft. Om de hoeveelheid informatie, beeldmateriaal en andere media nog verder uit te breiden en te verrijken, zijn de gebruikers en de verschillende Wikimedia-verenigingen projecten en samenwerkingsverbanden aangegaan met GLAM's (Galleries, Libraries, Archives and Museums) en andere organisaties. Deze pagina probeert een overzicht te geven van dergelijke initiatieven met verwijzingen naar pagina's met meer achtergrondinformatie, mededelingen over de initiatieven en andere documentatie.

Zie voor andere pagina's rondom GLAM op: Wikipedia:GLAM en meer initiatieven op Commons:Partnerships.

2005[bewerken]

2008[bewerken]

Bundesarchiv

2009[bewerken]

Deutsche Fotothek
Wikilovesart
Tropenmuseum
Antweb

2010[bewerken]

Distinctive emblem for cultural property.svg
Wikipedia parel poster A1.jpg

2011[bewerken]

  • maart 2011 - Geographicus Rare Antique Maps is een handelaar gespecialiseerd in fijne en zeldzame antiquarische cartografie en historische kaarten van de 15e tot de 19e eeuw. Een groot deel van hun inventaris van authentieke antieke kaarten is online op hun website. Geographicus Rare Antique Maps doneerde hun gehele verzameling digitale afbeeldingen van kaarten in maart 2011. De collectie bestaat uit meer dan 2000 oude kaarten.
    Categorie met foto's van Geographicus / Commons partnership

2012[bewerken]

  • september 2012 - In deze maand zijn er tijdens de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments meer dan 365.000 foto's van monumenten geüpload, voor in totaal 35 landen: Andorra & Catalaanse gebieden, Argentinië, België, Canada, Chili, Colombia, Denemarken, Duitsland, Estland, Filipijnen, Frankrijk, Ghana, India, Israël, Italië, Kenia, Luxemburg, Mexico, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Panama, Polen, Roemenië, Rusland, Servië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigde Staten, Wit-Rusland, Zuid-Afrika, Zweden en Zwitserland.
    Fotocategorie van de geüploade foto's

2013[bewerken]

2014[bewerken]

  • januari 2014 - Sandra Fauconnier begint als Wikipedian in Residence voor het project De grote Wikipedia expeditie, bij Stichting Academisch Erfgoed. Een jaar lang begeleidt zij academische en universiteitsmusea, -collecties en -bibliotheken bij samenwerking met Wikimedia-projecten op het gebied van expedities en onderzoeksreizen.

2015[bewerken]

2016[bewerken]

  • mei 2016 - Tweede beelddonatie van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde en de Universiteitsbibliotheek Leiden van 3300+ afbeeldingen uit de 19e en vroege 20e eeuw van Indonesië, Singapore, Maleisië, Japan, China en Suriname. (afbeeldingen, ook van eerdere donatie/info)
  • mei 2016 - Beelddonatie van het Afrika-Studiecentrum van 752 foto's van Guinee-Bissau en Senegal in de jaren 1973-1974. Ze zijn gemaakt en geschonken door Roel Coutinho, die daar als tropenarts werkte tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tegen kolonisator Portugal. (afbeeldingen/info)