Wikipedia:Inleiding moderatorschap/Cross-wiki spam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Inleiding moderatorschap

Vaak is spam gericht op meerdere Wikipedia's en is de Nederlandse Wikipedia een van de vele getroffen projecten.

In dit geval moet je voor hulp voornamelijk buiten deze Wikipedia terecht. De belangrijkste plek is namelijk Meta en specifieker m:Talk:Spam blacklist. Daar kun je verzoeken een URL globaal te blacklisten. Op IRC zijn ook vaak cross-wiki spambestrijders te vinden op #wikipedia-external-links.

Expertise[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijke pagina's[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste pagina is de globale blacklist op m:Spam blacklist. Verzoeken om URLs aan die pagina toe te voegen kun je plaatsen op de bijbehorende overlegpagina: m:Talk:Spam blacklist.

Mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

In het geval van cross-wiki spam zijn er ruwweg twee mogelijkheden om het tegen te gaan.

Blokkeren[bewerken | brontekst bewerken]

Een IP-adres kan globaal geblokkeerd door stewards. In het geval van een geregistreerde gebruiker kunnen stewards een account onbruikbaar maken door deze te "locken". Zit het misbruik ook verwerkt in de accountnaam, dan kan een steward het account "hiden". Je kunt een verzoek tot een van deze zaken plaatsen op m:Steward requests/Global of via de IRC op #wikimedia-stewards.

Blacklisten[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals al eerder aangegeven kan een URL globaal worden geblacklist. Dit is een extreem ingrijpende maatregel en wordt enkel bij zeer ernstige vormen van spam op vele projecten gebruikt. Een verzoek hiertoe kun je plaatsen op m:Talk:Spam blacklist.

Een belangrijk hulpmiddel bij het opruimen van spam zijn zogenaamde bot reports op Meta. De reports specifiek voor spam over vele projecten zijn vermeld op m:User:COIBot/XWiki. Zo'n report wordt aangemaakt als een bot detecteert dat een URL veelvuldig op meerdere projecten wordt toegevoegd.