Wikipedia:Redactielokaal/Archief/2022-02

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wanneer gaan opsplitsen bij de inleiding?[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de discussie over de inleiding in Coronacrisis in Nederland op mijn overlegpagina Overleg_gebruiker:Smiley.toerist#Inleiding_Coronacrisis_in_Nederland. Zijn er specifieke regels of aanbevelingen voor het begindeel voor de eerste titel (voor de indexering begint)? Ik vond het te lang en goed te splitsen. Het nadeel is echter dat, vooral als de lange index is uitgeklapt, het vervolgdeel van de inleiding/intro uit het zicht verdwijnt. Je zou het kunnen oplossen door geen kopjes (==) te gebruiken, maar bijvoorbeeld onderlijnde titelregels. Dit is echter geknutseld en haalt de indexering onderuit. Een perfecte oplossing zie ik niet.Smiley.toerist (overleg) 16 feb 2022 12:22 (CET)[reageren]

Ondertussen heb ik de inleiding uitgebreid met een paragraaf over de verpleeghuizen. Dat is het meest dramatische. Ik kan verder uitbreiden over uitvaarten, kerken en onderwijs, maar volgens past dat niet meer in de inleiding.Smiley.toerist (overleg) 17 feb 2022 11:40 (CET)[reageren]
Goed om dit inderdaad hier te bespreken, bedankt voor het adresseren. De inleiding zoals die er tot drie weken geleden uitzag telde vijf alinea's en is in de loop der jaren door een groot aantal gebruikers (onder wie ikzelf) bewerkt, aangevuld en ingedikt tot en beknopte samenvatting van de coronacrisis in Nederland. Die bestaat immers uit veel meer dan alleen een dodental: het is een medische geschiedenis, gevolgd door grootschalige maatschappelijke ontwrichting en sociaal, economisch en medisch overheidsingrijpen (ongekende sluiting van sectoren, ongekende steunpakketten, een verstrekkend vaccinatieprogramma).
Het is geen wonder dat de pagina zelf enorm lang is - en eerlijk gezegd een hoog En-toen-en-toen-en-toen-karakter heeft door de chronologische opsomming. Juist dan lijkt het me wenselijk dat de eerste alinea's de lezer bekend maken met de hoofdmoot. Zie Tweede Wereldoorlog, zie Nederland, zie Mark Rutte. Wie iets specifieks zoekt, kan vanzelfspreken doorklikken - de mobiele lezer ziet zelfs al na één alinea de index. Maar juist bij zo'n complex onderwerp is het van belang de feiten niet alleen diep in de tekst te verstoppen, maar ze ter introductie bondig samen te vatten. Zo bedien je volgens mij iedere lezer: je zit degene die details zoekt niet in de weg, en helpt een hoop mensen op weg die de basis willen kennen.
Tot slot vind ik de oplossing die bij coronacrisis in Nederland is gekozen extra onwenselijk. Het eerste kopje is nu een losstaande Inleiding, met subkopjes van steeds ongeveer één alinea. De toegevoegde waarde van de snelle introductie bovenaan is verdwenen, want de lezer komt niets in één oogopslag tegen. Ten tweede kan de indruk ontstaan dat er verder niets over een onderwerp te vinden is in het artikel omdat het al onder een kopje beschreven wordt -- die verwarring zou ik niet verwachten zolang iets kort wordt aangestipt boven de inhoudsopgave. En ten derde wordt de index langer, met meer zoek- en scrollwerk tot gevolg.
Ik zie uit naar de gedachten van anderen. Afhaalchinees 18 feb 2022 14:29 (CET)[reageren]