Wikipedia:Stemprocedure/Voorstel2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Stemvoorstel 2 (september 2007)

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Op Wikipedia worden besluiten bij voorkeur genomen door te zoeken naar consensus. Soms is dat echter niet haalbaar: daarom zijn er op Wikipedia een aantal democratische procedures, waarvan de zwaarste een stemming is. Stemmingen zijn bedoeld voor bindende afspraken. Voor andere gevallen zal een peiling een beter instrument zijn.

Artikel 1: Stemrecht[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Stemgerechtigd is elke gebruiker die ten minste twee weken voor het begin van de stemming (voordat het stemvoorstel in het stemlokaal werd geplaatst) de eerste bewerking als aangemelde gebruiker heeft gedaan en meer dan 100 bewerkingen gedaan heeft. Vandalisme telt niet als bewerking.
  2. Uitgesloten van stemming is een gebruikersaccount die toebehoort aan een natuurlijke persoon die al via een andere gebruikersaccount heeft gestemd (één persoon, één stem).

Artikel 2: Initiatief[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Een stemming mag niet gehouden worden zonder een stemcoördinator.
  2. Gerechtigd tot optreden als stemcoördinator is een gebruiker die ten minste ten minste negen maanden voor de eerste stap in Artikel 3 de eerste bewerking als geregistreerde gebruiker gedaan heeft en meer dan 1000 bewerkingen gedaan heeft. Vandalisme telt niet als bewerking.
  3. Gedurende de stemprocedure mag de functie van stemcoördinator overgedragen worden aan een andere gebruiker (die aan dezelfde eisen moet voldoen), maar uitsluitend met wederzijds goedvinden.

Artikel 3: Voorbereidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. In Wikipedia:Mededelingen wordt het voornemen tot het houden van een stemming aangekondigd.
  2. Er is gelegenheid tot discussie over het concept-stemvoorstel, met het doel om het stemvoorstel te verduidelijken, of om consensus te bereiken.
    Het concept-stemvoorstel is in de regel te vinden in een subpagina van Stemvoorstel.
  3. Er kan overgegaan worden tot stemming als
    a) er een week verlopen is na de aankondiging (als aangeduid in Artikel 3.1) en
    b) de discussie over het concept-stemvoorstel geen voortgang meer maakt; zulks ter beoordeling van de stemcoördinator.
  4. De stemcoördinator heeft het recht naar aanleiding van de discussie de stemming uit te stellen of te annuleren.

Artikel 4: Stemming[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De stemcoördinator geeft op Wikipedia:Mededelingen ten minste 24 uur van te voren aan op welke datum en welk tijdstip de stemming begint en eindigt. Na deze aankondiging mag de stemming niet meer geannuleerd worden.
    De stemming vindt meestal plaats in het Stemlokaal
  2. De stemming duurt ten minste 14 dagen.
    In vakantieperiodes kan een langere stemduur gewenst zijn.
  3. Nadat de stemming begonnen is kan het stemvoorstel niet meer gewijzigd worden.
  4. Een stemvoorstel kan uit één of meerdere delen bestaan. Indien het uit meerdere onderdelen bestaat kan voor elk onderdeel afzonderlijk gestemd kan worden.
  5. Er zijn drie stemopties: vóór, tegen en blanco. Dit laatste is een kennisgeving van de keuze om niet vóór of tegen te stemmen.
    Stemmen gebeurt door een ingelogde, stemgerechtigde, gebruiker die bij één van de stemopties # ~~~~ plaatst.
  6. Gedurende de stemperiode staat het vrij om de stem te wisselen of weer te verwijderen.
  7. Het is niet toegestaan aanvullend commentaar te plaatsen op de stempagina.
    Stemverklaringen kunnen worden geplaatst op de overlegpagina bij de stemming.

Artikel 5: Uitslag[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Na afloop van de stemronde vat de stemcoördinator de uitslag samen in het Stemlokaal.
  2. De stemming is geldig als het mogelijk geweest is te stemmen gedurende de aangekondigde stemduur (overmacht in de vorm van uitval van servers daargelaten)
  3. Een stemvoorstel is aangenomen als
    a) het quorum is gehaald, van 60 stemmen (voor, tegen of blanco)
    b) het een meerderheid heeft behaald van ten minste 55% voorstemmen (als percentage aan het totaal van voor- en tegenstemmen samen).
  4. Na afsluiting van de stemming is er een week de tijd om procedurele problemen aan de orde te stellen. Na een week wordt de uitslag van de stemming als bindend verondersteld. De stemcoördinator dient dan een samenvatting van de uitslag (permalink, stelling en uitslag) op Wikipedia:Archief peilingen en stemmingen te plaatsen.
  5. Over hetzelfde onderwerp mag niet binnen 6 maanden opnieuw een stemming gehouden worden, tenzij de MediaWiki-software of de wetgeving heel nieuwe mogelijkheden biedt die de stemuitslag zouden beinvloeden.



Belangrijke beslispunten:

  1. Wie mag initiatief nemen:
    nu: iedereen
    Josq (Stemvoorstel I): elke stemgerechtigde, mits die ondersteund wordt door twee andere stemgerechtigden
    Brya: alleen een gebruiker die al een tijd rondloopt
  2. Stemrecht:
    nu: twee weken
    Josq (Stemvoorstel I): vier weken
    Brya: geen mening
  3. Stemcommentaar
    Josq (Stemvoorstel II): bij stemcommentaar is de stem ongeldig
  4. Stemming:
    Nu: Meerderheid van 55% vereist, quorum geldt voor het stemmentotaal
    Josq (Stemvoorstel II): alleen geldig indien één van de stemopties
    • het quorum heeft gehaald
    • een meerderheid van 55% heeft
    Brya: ongewijzigd
  5. Stemduur
    Josq: mag lopende de stemming eenmaal verlengd worden
  6. Quorum: tellen blanco stemmen mee voor het behalen van het quorum?
  7. Na afloop
    Josq: beroep mogelijk op Abitragecommissie

Minder belangrijke beslispunten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Wat is het formele begin van de stemming (voor de vraag wie er stemgerechtigd is): de aankondiging van het concept-voorstel, de aankondiging van de stemming, het begin van de eigenlijke stemming?
  2. Moet de stemming echt verplicht in het Stemlokaal?
  3. Moet het concept-stemvoorstel echt verplicht in de pagina Stemvoorstel?

Drempel[bewerken | brontekst bewerken]

Wie mag het initiatief nemen tot het organiseren van een stemming? Nu is dat iedereen, en dat werkt eigenlijk goed. Het werkt niet vlekkeloos, en dit zou mogelijk verbeterd kunnen worden door een drempel in te bouwen, zoals de

  1. initiatiefnemer moet stemgerechtigd zijn (100 bewerkingen, ten minste twee weken)
  2. initiatiefnemer moet aan dezelfde eisen voldoen als om zich kandidaat te stellen als moderator (300 bewerkingen, ten minste drie maanden)
  3. initiatiefnemer moet aan dezelfde eisen voldoen als om zich kandidaat te stellen voor de arbitragecommissie (1000 bewerkingen, ten minste negen maanden)

Een andere mogelijkheid is om te eisen dat meerdere gebruikers het voorstel onderschrijven.

Eenduidig[bewerken | brontekst bewerken]

Het stemvoorstel van Josq stelt "Het stemvoorstel mag slechts voor 1 uitleg vatbaar zijn". Dat is een mooi streven, maar of iets eenduidig is blijft subjectief. Wat voor de een eenduidig is is dat voor een ander niet. Het streven hoort in een begeleidend stuk ("toelichting"), niet in het regelement zelf.

Strategisch stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Het eigenlijke doel van het voorstel van Josq is het voorkomen van het zogenaamde "strategische stemmen". Hier past de opmerking dat bij praktisch elke stemming (ongeacht de vorm waarin het gegoten wordt) het mogelijk is om strategisch te stemmen. Het is een zeer ingewikkeld onderwerp en het is ook maar helemaal de vraag of het wel gepast is om een waardeoordeel te verbinden aan een strategische stem: het heeft voordelen en het heeft nadelen, afhankelijk van waar je staat.

Strategisch stemmen is misschien een understatement, ik zou zelfs willen spreken van oneerlijkheid
Er vanuit gaande dat het quorum vastgesteld is op 40 stemmen, dan kun je bij de huidige stemprocedure de volgende situatie krijgen:
Stel het einde van de stemming nadert, en er zijn 34 stemmen voor het voorstel en 5 tegen. Stel dat je tegen het voorstel bent, wat moet je dan doen? Natuurlijk wil je tegen stemmen, maar het enige wat je daarmee bereikt is dat het quorum gehaald wordt. De voorstemmers zijn ver in de meerderheid, het quorum is het enige wat ze nog nodig hebben. Je tegenstem werkt dus averechts. Tenzij je nog 10 tegenstemmers weet te werven... Maar als je slim bent (geniepig is eigenlijk een beter woord) doe je juist het tegenovergestelde: aan alle mensen die reeds tegen gestemd hebben stuur je een berichtje: wil je je stem terugtrekken? Dan is de kans wat groter dat het quorum niet wordt gehaald...
In mijn stemvoorstel is er één ding veranderd: het quorum geld niet meer voor het stemmentotaal, maar voor één van de stemopties. Met 34 stemmen voor en 5 tegen kun je rustig tegenstemmen, je brengt de voorstanders daarmee geen stap dichter bij het quorum. Je krijgt ze er ook geen stap verder er vandaan door andere tegenstanders op te roepen hun stem terug te trekken. De voorstemmers moeten nog 6 medestanders krijgen, voordat ze het quorum van 40 hebben gehaald.
Josq 10 sep 2007 18:40 (CEST)[reageren]