Wikipedia:Strategie 2017/Cyclus 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Discussie van 2017
voor een
2030-strategie
14 maart - 5 mei 11 mei - 12 juni 3 juni - 28 juli
Cyclus 1
Stellingen genereren


Verslag

Cyclus 2
Thema's bediscussiëren
Cyclus 3
Uitdagingen

Welkom bij het gesprek over de strategie.

Praat mee over de uitdagingen die uit het onderzoek van New Voices voortkomen.

De afgelopen drie maanden hebben we allemaal onze mening uitgedrukt over wat we samen als beweging willen opbouwen of bereiken. Tegelijkertijd is er onderzoek geweest dat ons een beter begrip van het huidige kennislandschap geeft, en van de uitdagingen en mogelijkheden die wij als beweging hebben. Dit wereldwijde onderzoek houdt in:

  • Gesprekken met meer dan 150 experts en partners uit de sectoren van techniek, kennis, educatie, media, ondernemers e.a., die gast van de Wikimedia Foundation en de aangesloten organisaties waren.
  • Onderzoek onder potentiële lezers en experts in gebieden waar de Wikimedia-wiki's nog niet goed bekend of gebruikt zijn: Brazilië, India, Indonesië, Mexico en Nigeria.
  • Onderzoek onder leeftijdsgroepen in gebieden waar Wikimedia-wiki's wel bekend zijn en gebruikt worden: Frankrijk, Duitsland, Japan, Rusland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Deze cyclus is bedoeld om over de uitdagingen na te denken, die door het onderzoek geïdentificeerd werden. Het gaat er ook om te kijken naar hoe we ons willen ontwikkelen of hoe we willen reageren op de veranderingen in de wereld om ons heen. Om met deze uitdagingen meer vertrouwd te raken nodigen we je uit om de documenten en bronnen in te zien en na te denken hoe we met de uitdagingen zouden kunnen omgaan. Elke week zullen we een nieuwe uitdaging en inzichten posten, zodat je kunt delen hoe dat in verbinding staat met jouw zicht op onze toekomstige richting, en hoe dat jouw zicht verandert.

In juli wordt het samenvattende verslag van cyclus 2 afgerond. Het gehele materiaal en jouw voortdurende feedback van cyclus 3 zal gebruikt worden door de Drafting Group om het document over de provisorische strategische richting voor te bereiden. Dat document zal in augustus beschikbaar zijn zodat het door jou herzien kan worden.

Als onderdeel van het Wikimedia 2030 strategie-proces werkt de Wikimedia Foundation samen met onafhankelijke onderzoeks-adviseurs. Het doel is het om de belangrijkste trends te begrijpen die invloed op de toekomst van vrije kennis zullen hebben, en om deze informatie met de beweging te delen. Deze twee verslagen werden voorbereid door Dot Connector Studio, een bedrijf voor media-onderzoek en strategie in Philadelphia, dat zich ermee bezighoudt hoe opkomende platforms voor sociale impact kunnen worden gebruikt, en Lutman & Associates, een bedrijf uit St. Paul voor strategie, planning en evaluatie, dat zich bezighoudt met de verbindingen van cultuur, media en goede doelen.

Uitdaging van week 3: Hoe kan Wikimedia, kijkend naar de toekomst, de stijgende gradaties van misinformatie tegengaan?[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijkste inzichten[bewerken | brontekst bewerken]

De trends van misinformatie stijgen en kunnen een uitdaging vormen voor het vermogen van wikimedianen om betrouwbare bronnen van informatie te vinden.

In hun paper 'Considering 2030: misinformatie, verificatie en propaganda' hebben de onderzoekers de trends van misinformatie in twee categorieën opgedeeld: bronnen van inhoud, en hoe het er met de toegang tot inhoud uitziet. Voor beide categorieën hebben ze naar drie algemene bronnen van invloed gekeken: techniek, overheid en politiek, commercie.

In het bijzonder hebben de onderzoekers de volgende trends geïdentificeerd en ernaar gekeken hoe ze impact hebben op onze toekomst:

  • De techniek zal een verschil maken hoe inhoud door externe bronnen wordt ontwikkeld, want er wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om de creatie van kennis en de analyse sneller te maken. Terwijl je daardoor makkelijker citaties kunt vinden en bewerkingen van kwaliteit kunt maken, kunnen zo ook meer bevooroordeelde bronnen of misleidende inhoud ontstaan. Dit zou een nog groter probleem kunnen worden omdat kunstmatige intelligentie langzamerhand misinformatie als 'feit' gebruikt wanneer ze data bij elkaar brengt en meer inhoud creëert. [1] Dit zou het vermogen van Wikimedia uitdagen om bronnen te verifiëren en inhoud van hoge kwaliteit hoog te houden.
  • De techniek zal waarschijnlijk verschuiven naar meer gepersonaliseerde interfaces (mobiele apparaten, draagbare apparaten, virtuele assistenten die met de stem werken), en de toegang naar Wikimedia-inhoud zal met het huidige platform moeilijker worden.
  • De wereldwijde vrijheid van meningsuiting wordt op een aggressieve manier uitgedaagd [2][3][4][5][6][7] Sommige bedrijven, overheden en politici verspreiden met opzet valse of misleidende informatie om met blik op hun eigen voordeel te overtuigen en invloed uit te oefenen. Dit betreft niet alleen tekst, want de techniek maakt het makkelijker om andere media te manipuleren (audio, video, afbeeldingen). Daardoor wordt het algehele netwerk van kennis zwakker, en het zou voor Wikimedia moeilijker kunnen worden om neutraal te blijven en documenten zonder vooroordelen te citeren.
  • Er zijn minder neigingen om de inhoud van Wikimedia te censureren, maar sommige overheden (zoals China en Turkije) gaan daarmee grootschaals door. Het gebruik van 'HTTPS'-techniek heeft het moeilijker gemaakt om enkele pagina's te blokkeren. Op korte termijn heeft dit geholpen maar het zal nodig zijn om nieuwe tools en methoden te ontwikkelen om censuur tegen te gaan.
  • Social-media-bedrijven zoals Twitter en Facebook zijn gegroeid en werden kanalen om misinformatie te verspreiden door persoonlijke netwerken. Tegelijkertijd is het vertrouwen in traditionele moderne instituties gedaald. Er zal innovatie nodig zijn om veilig te stellen dat misinformatie qua feitelijkheid wordt getoetst, zodat neutrale, feitelijke informatie wordt verspreid.
  • Omdat commerciële bedrijven doorgaan met het ontwikkelen van gesloten apps, producten en platforms zal Wikimedia-inhoud misschien minder toerekenbaar en minder toegankelijk worden. (Let op: dit onderwerp zal in toekomstig onderzoek verder worden ontwikkeld.)

Het onderzoek over misinformatie stelt mogelijke oplossingen voor deze problemen voor. Terwijl je over dit onderzoek nadenkt, praat ook erover hoe wij als beweging, volgens jou, de wereld kunnen helpen bij haar zoektocht naar betrouwbare, vrije en neutrale kennis.

  1. Nick Bilton: Be Afraid: Fake News Is About to Get Even Scarier than You Ever Dreamed. Vanity Fair, 26 januari 2017
  2. Verslaggevers Zonder Grenzen: 2017 World Press Freedom Index – tipping point?. 15 mei 2017
  3. Rod Nordland: Turkey’s Free Press Withers as Erdogan Jails 120 Journalists. New York Times, 17 november 2016
  4. Verslaggevers Zonder Grenzen: Journalism weakened by democracy’s erosion. 2017
  5. Paul Christopher, Miriam Matthews: The Russian "Firehose of Falsehood" Propaganda Model. RAND Corporation, 2016
  6. Ryan Broderick: Trump Supporters Online Are Pretending To Be French To Manipulate France's Election. BuzzFeedNews, 29 januari 2017
  7. Zeynep Tufekci: Dear France: You Just Got Hacked. Don’t Make The Same Mistakes We Did. BuzzFeedNews, 6 mei 2017