Wikipedia:WikiUilen/2019

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Drie van de winnaars van de WikiUilen 2019

De WikiUilen 2019 zijn op 11 januari 2020 uitgereikt aan de meest gewaardeerde bijdragers aan de Nederlandstalige Wikipedia over 2019. De uitreiking vond plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Wikimedia Nederland op 11 januari 2020 in het Textielmuseum in Tilburg.

De WikiUilen 2019 zijn toegekend in zeven categorieën. Alle nominaties en stemmen zijn door actieve gebruikers van de Nederlandstalige Wikipedia per e-mail ingediend bij de WikiUilen Academie. Alle nominatoren en stemmers worden bedankt voor hun inbreng.

NieuwkomerUil[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwe gebruikers zijn de toekomst van het project. Om hen extra welkom te heten wordt deze aanmoedigingsprijs gegeven.

De NieuwkomerUil 2019 is uitgereikt aan Caribiana & aan DutchTina

  • Caribiana schreef veel artikelen over onderbelichte onderwerpen uit de Caraïben.
  • DutchTina deed in iets meer dan een jaar 15.000 bijdragen en hielp als moderator, OTRS-vrijwilliger en global renamer.

SchrijversUil[bewerken | brontekst bewerken]

Tekstschrijvers zijn de kern van Wikipedia. Nieuwe artikelen zijn altijd welkom en ook het uitbreiden van artikelen is belangrijk. Het afgelopen jaar is er veel werk verzet en de auteurs verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.

De SchrijversUil 2019 is uitgereikt aan Hannolans

  • Hannolans schreef nauwkeurig en neutraal over soms lastige onderwerpen en slaagde er altijd in een onderwerp van alle kanten te belichten en te beschrijven.

IllustratieUil[bewerken | brontekst bewerken]

Een illustratie is belangrijk om een onderwerp goed weer te geven. Afbeeldingen verspreiden kennis die vaak niet in woorden te vatten valt. Illustraties geven een artikel meerwaarde.

De IllustratieUil 2019 is uitgereikt aan 1Veertje

  • 1Veertje uploadde meer dan 70.000 media, vooral filmpjes en maakte diverse mooie foto’s, vaak gemeentelijke monumenten.

Vlijtige handen blijven vaak onopgemerkt. Redigeerwerk vindt plaats op de achtergrond. Redacteuren bekommeren zich om belangrijke kleinigheden, zoals het oplossen van fouten, helpen bij moeilijke syntax, werken aan sjablonen, actualiseren, aanbrengen van opmaak en verbeteren van de taal.

De RedactieUil 2019 is uitgereikt aan Romaine

  • Romaine deed veel technisch werk in sjablonen en categorieën en is ondertussen de miljoen bijdragen enkele malen voorbij.

SamenwerkingsUil[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is een samenwerkingsproject. Samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit van de encyclopedie. Wikipedia leeft dankzij de toewijding en betrokkenheid van haar deelnemers waar extra aandacht voor mag zijn.

De SamenwerkingsUil 2019 is uitgereikt aan D'Arch.

  • D'Arch wist de werksfeer te verbeteren met feedback, complimenten, welkomstberichten en het toekennen van waardering.

In de niet-virtuele wereld worden projecten georganiseerd die voor een verrijking zorgen op Wikipedia en elders. Initiatieven die vrije kennis beschikbaar maken, helpen Wikipedia vooruit in haar missie.

De ProjectUil 2019 is uitgereikt aan GLAM in Nederland & aan Wiki goes Caribbean

  • GLAM in Nederland: de vele projecten van Galleries, Libraries, Archives & Museums hadden alleen in Nederland al meer dan 1,2 miljoen bestanden geüpload die ook nog eens op meer dan een half miljoen Wikipedia-pagina's gebruikt werden.
  • Wiki goes Caribbean bracht dit onderbelichte deel van het Koninkrijk der Nederlanden onder de aandacht en organiseerde meerdere bijeenkomsten op de eilanden.

WikiprojectUil[bewerken | brontekst bewerken]

Via wikiprojecten kunnen meerdere gebruikers online samenwerken om Wikipedia structureel te verbeteren. De gezamenlijke werkzaamheden en wederzijdse ondersteuning is belangrijk en vaak een grote hulp.

De WikiprojectUil 2019 is uitgereikt aan Wikidata op Wikipedia & aan Het hele werk

  • Wikidata op Wikipedia: via Wikidata kan de globale gemeenschap bijdragen aan de Nederlandstalige Wikipedia, wat Wikidata op Wikipedia verder onderzocht en introduceerde.
  • Het hele werk: deze kleine maar groeiende groep breidde meer dan 900 beginnetjes uit tot volwaardige artikelen.
Zie de categorie WikiUilen ceremony 2019, 11 January 2020 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.