Wikipedia:Wiki Loves Monuments/2012

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wiki Loves Monuments was een fotowedstrijd rondom monumentale gebouwen en andere monumenten - onder andere de rijksmonumenten in Nederland en het erfgoed in België. Uit de ingezonden foto's worden de beste foto's geselecteerd door een jury. In 2010 was deze fotowedstrijd al een groot succes in Nederland, met 12.500 ingezonden foto's van meer dan 8000 monumenten. Ook in 2011 werd de wedstrijd in september georganiseerd maar nu in verschillende Europese landen, waarbij er 169.150 foto's van Europese monumenten geüpload werden. In 2012 werd de fotowedstrijd gehouden in tal van landen verspreid over de wereld met als resultaat meer dan 360.000 foto's.

Facebook Page
Facebook Page

Wiki Loves Monuments werd in 2012 als een wereldwijde wedstrijd georganiseerd. Dat betekende dat je monumenten kon fotograferen en deze in de hele maand september kon insturen in een van de meer dan 30 deelnemende landen. Hierbij waren lokaal prijzen te winnen. In elk land gingen de beste 10 foto's naar de internationale jury, deze verkoos vervolgens de internationale winnaars.

Er werd hierbij samengewerkt door Wikimediaverenigingen en individuele vrijwilligers (die in hun land de wedstrijd organiseren), nationale, Europese en andere organisaties die zich bezighouden met cultureel erfgoed.

Voor een beter overzicht van de deelnemende landen en hun status, zie de projectpagina op Wikimedia Commons.

Facebook Page
Facebook Page

Nederland was ook in 2012 weer van de partij. Er zijn meer dan 60.000 rijksmonumenten, waarvan er in 2010 bijna de helft een foto hadden. In 2011 was het aantal objecten met een foto gestegen tot 40.000. Het doel was om in 2012 een nog completer plaatje te krijgen van Nederlands erfgoed. Hierbij werd hetzelfde wedstrijdconcept gevolgd als vorige jaren, maar gezien de langere voorbereidingstijd werd er aandacht besteed aan de organisatie en communicatie.

Via Lijsten van rijksmonumenten per provincie vind je een volledig overzicht van alle rijksmonumenten in Nederland.

Prijsuitreiking & Conferentie[bewerken | brontekst bewerken]

Facebook Page WCN
Facebook Page WCN

De prijsuitreiking vond plaats op de Wikimedia Conferentie 2012 die gehouden werd op vrijdag 9 november. Informatie hierover op Facebook Page WCN, www.wikimediaconferentie.nl of Wikipedia:Ontmoeten.

België & Luxemburg[bewerken | brontekst bewerken]

Twitter Page
Twitter Page
Facebook Page
Facebook Page

In 2012 werd de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments net als in 2011 ook georganiseerd in België en Luxemburg. Daarvoor is de website www.wikilovesmonuments.be opgezet. Daarnaast is de projectpagina te vinden op: Commons:Commons:Wiki Loves Monuments 2012 in Belgium & Luxembourg.

Op 30 november vond de prijsuitreiking plaats.

Overzichten van lijsten zijn te vinden op:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]