Naar inhoud springen

Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/De vrouwen die je nooit hebt ontmoet 2018/richtlijnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Doelen van de wedstrijd

[bewerken | brontekst bewerken]

De wedstrijd heeft tot doel:

  • Het verbeteren van artikelen op Wikipedia over vrouwen, over vrouwenorganisaties en over feministische bewegingen.
  • Het verbeteren van de kwaliteit van Wikipedia door neutralere beschrijvingen en minder nadruk op het geslacht bij artikelen over vrouwen. Het doel van Wikipedia zou niet alleen moeten zijn dat nieuwe kennis toegankelijk gemaakt wordt, maar ook dat dat op een goede manier gebeurt. Op Wikipedia is een gendergap aanwezig. Deze is zichtbaar bij de actieve bewerkers (in grote meerderheid mannen), maar ook bij de artikelen zelf (er zijn meer artikelen over mannen dan over vrouwen). Ten slotte is de gendergap ook zichtbaar in de manier van schrijven. De artikelen zijn soms rolbevestigend geschreven. Doordat zowel lezers als bewerkers van Wikipedia deze niet-neutrale teksten telkens onder ogen krijgen, worden deze patronen vastgelegd in de beeldvorming.

Hoe schrijf je genderneutraal voor een encyclopedie?

[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Nederlandstalige Wikipedia hebben we een richtlijn Bij twijfel niet inhalen. Deze richtlijn zegt, dat iets wat niet fout is, niet verbeterd hoeft te worden. De discussie die daarbij loopt, is of het 'BTNI' is, om een zin waarin de sekse van het onderwerp wordt benadrukt, 'fout' is. Hou met deze discussie rekening terwijl je bewerkt: op het moment dat het benoemen van de sekse een overduidelijk negatieve, of positieve, nadruk legt, kan het uiteraard wel verbeterd worden. Ook in nieuw te schrijven teksten kun je hier rekening mee houden.

Het artikel Genderneutraal taalgebruik vertelt over genderneutraal schrijven:

  • De verwijzing naar sekse of gender vermijden, bijvoorbeeld door gebruik van het meervoud (zij/hen/hun) in plaats van het enkelvoud of door het vermijden van de woorden hij/hem/zijn of zij/haar.
  • Het gebruik van neutrale woorden als 'acteur' voor beide geslachten, of eventueel beide vormen gebruiken, "acteurs en actrices".

Daarnaast heeft Iberoscoop nog enkele suggesties voor genderneutraal schrijven:

  • Let op de titel: noem de vrouw bij haar eerste en laatste naam en vermijd haar aangenomen naam als ze in haar werk bekend is onder haar meisjesnaam.
  • In de lopende tekst is voor Wikipedia afgesproken dat we in biografieën het onderwerp aanspreken bij de achternaam, dus ook bij vrouwen.
  • Vermijd vergelijking met mannen om een vrouw te definiëren: refereer niet aan haar als een vrouw die vrouw van of dochter van was, althans nooit in de introductie. De introductie is bedoeld voor de opleidingen, professionele successen en loopbaan.
  • Let op de formulering van relaties: in plaats van "de vrouw van" liever "getrouwd met" (of "partner van").
  • Probeer het bijvoeglijk naamwoord "vrouwelijk" te voorkomen in de omschrijving van de vrouw. Het is onnodig om te zeggen dat zij een "vrouwelijke fotograaf" of "schrijfster" is.
  • Probeer het gebruik van afbeeldingen van familieleden in de artikelen te voorkomen, tenzij het strikt noodzakelijk en van toegevoegde waarde is.