Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/De vrije Nederlander (verzetsblad, Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


De Vrije Nederlander
Plaats(en) van uitgave ''s-Gravenhage
Verspreidingsgebied(en) lokaal
Verschijningsfrequentie Maandelijks
Inhoud Opinie-artikelen
Reproductiemethode Getypt
Oplage 5 exemplaren
Datum eerste uitgave 15 juli 1940
Datum laatste uitgave 15 oktober 1940
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren Adolph van Oven
Jacoba van Oven
Nr. in DOP van L.E. Winkel 1020
Beschrijving in catalogus 376308125
Portaal  Portaalicoon   Media

De Vrije Nederlander was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog en werd vanaf 1 juli 1940 tot en met 1 oktober 1940 in 's-Gravenhage uitgegeven. Het blad verscheen wekelijks in een oplage van 5 exemplaren. Het werd getypt en de inhoud bestond voornamelijk uit opinie-artikelen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Cootje van Oven (1920-2014) probeerde in juni 1940 met een roeibootje naar Engeland te gaan maar werd in Hoek van Holland, wachtend op de duisternis, gearresteerd. Omdat ze klein was en er erg jong uitzag, namen de Duitsers haar poging niet serieus en mochten haar ouders haar de volgende dag komen ophalen. Het gezin woonde sinds 1935 in de Malakkastraat 121 in Den Haag.

Daarna gaf zij met haar vader, Dof van Oven, een verzetskrantje uit. Het eerste nummer verscheen op 15 juli 1940, het laatste nummer op 15 oktober 1940. Het blad verscheen in een oplage van 5 exemplaren. Het werd getypt en de inhoud bestond voornamelijk uit opinie-artikelen. Na vier nummers stopten zij en raakten zij betrokken bij Vrij Nederland.

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over De vrije Nederlander uit lemma nr. 1020 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

Deze uitgave werd samengesteld door mej. J. van Oven en haar vader A. van Oven. Zij verzochten iedereen, die een exemplaar ontving, hiervan steeds weer vijf nieuwe te vervaardigen. Maar bovendien stelden zij voor dat iedereen om de vijand op een dwaalspoor te brengen zoveel mogelijk zijn gedachten in een eigen VRIJE NEDERLANDER zou uiten, waardoor het eventuele uitvallen van een of meer groepen niet zou worden opgemerkt. Na vier nummers staakten de uitgevers de vervaardiging en werden zij medewerkers van het inmiddels opgerichte VRIJ NEDERLAND