Wikipedia:Wikiproject/Wiki goes Caribbean/25april2020NA/Verslag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een 'groepsfoto' van de deelnemers!

Verslag van de eerste online bijeenkomst Wiki goes Caribbean, op 25 april 2020. Vanwege de Coronacrisis werd deze bijeenkomst online gehouden, als een videocall. Er waren 19 deelnemers uit Nederland, Aruba en Curaçao.

Vul deze notulen gerust aan! Tijdens de bijeenkomst werd ook gezamenlijk een Etherpad (collaboratief document met notulen en links) bijgehouden: https://etherpad.wikimedia.org/p/WGC-25april2020

Begeleiders waren:

Biblioteca Nacional Aruba op Wikimedia Commons[bewerken | brontekst bewerken]

Strohoedenvlechtsters, Curaçao, foto ca. 1900-1920 door Soublette et fils

Peter Scholing (Biblioteca Nacional Aruba) vertelde over de collecties van het BNA, waarvan er een aantal nu ook beschikbaar zijn op de beeldbank Wikimedia Commons. Het gaat om oudere foto's van onder andere Aruba en Curaçao die nu ook als illustraties voor Wikipedia-artikelen gebruikt kunnen worden.

Oude foto's van de Antillen beschrijven[bewerken | brontekst bewerken]

Sandra Fauconnier vertelde vervolgens dat er intussen al best veel beeldmateriaal, gedoneerd door culturele instellingen voor Wiki goes Caribbean, te vinden is op Wikimedia Commons. Waaronder uiteraard de net vermelde uploads van de Biblioteca Nacional Aruba. In totaal zijn er nu ruim 5000 bestanden! Een overzicht vind je op deze pagina:https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Wiki_goes_Caribbean/Beeldmateriaal

Met de laagdrempelige ISA Tool kan je nu heel makkelijk meehelpen om deze afbeeldingen beter te beschrijven en vindbaar te maken. Sandra demonstreerde hoe dit werkt. Een korte uitleg vind je op https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Wiki_goes_Caribbean/Beschrijf_afbeeldingen_met_de_ISA_Tool en je kan meteen aan de slag op https://tools.wmflabs.org/isa/campaigns/59/participate

Na een voorstelrondje splitste de groep in twee. Een aantal deelnemers volgde een Wikipedia-introductie. De tweede groep ging informeel overleggen en bijpraten.

Kanaal 1 - Wikipedia-introductie[bewerken | brontekst bewerken]

Introductie Wikipedia bewerken

In deze groep kwam aan bod:

  • Korte introductie op Wikipedia.
  • Er is een verschil tussen Nederlandstalige Wikipedia (nl.wikipedia.org), Engelstalige Wikipedia (en.wikipedia.org) en de kleinere Papiamentstalige Wikipedia (pap.wikipedia.org). Iedere Wikipedia-gemeenschap bepaalt zijn eigen regels en richtlijnen. Als je deel wordt van de gemeenschap (dus als je gaat meedoen), dan heb je invloed op het beleid. En dit is inderdaad moeilijker op de (grotere) Engelse en NL Wikipedia. Ter illustratie werden nog de Vijf Zuilen van Wikipedia genoemd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Vijf_zuilen)
  • Wikimedia Commons (commons.wikimedia.org) werd ook genoemd voor de afbeeldingen, denk aan de ISA-tool die Sandra al liet zien, en Wikidata (https://www.wikidata.org, bv Maria Liberia-Peters https://www.wikidata.org/wiki/Q522764 ) voor de data (daarmee maak je onderwerpen vindbaar voor Google, Siri, Alexa, etc!)
  • Voor Wikipedia werd het verschil getoond tussen "brontekst bewerken" en "bewerken" (oogje vs [[..]]] als je op het potloodje klikt om te switchen in het bewerkscherm), en werden opmaak en referenties uitgelegd.

Op de Wiki Goes Caribbean projectpagina op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Wiki_goes_Caribbean staan helemaal onderaan de bstandjes van diverse "spiekbriefjes": handige A4tjes met beginners-instructies om zelf te proberen. Zolang je uitprobeert in je "Kladblok" of "Sandbox" (link staat rechtsboven als je ingelogd bent), mag je gewoon uitproberen hoe alles werkt. (Bedenk alleen wel dat iedereen alles kan zien wat je doet op Wikipedia, dus maak het niet te bont...)

Na deze korte introductie werden nog een aantal 1 op 1 vragen beantwoord. Deze groep had achteraf de feedback dat het prettig zou zijn om volgende keer voor meer individuele begeleiding te zorgen.

Kanaal 2 - informeel samenwerken[bewerken | brontekst bewerken]

In deze groep werd besproken:

  • Er werd nagepraat over de collecties van de Biblioteca Nacional Aruba.
  • Vervolgens had de groep het over de Papiamentstalige Wikipedia; een aantal deelnemers is hier actief mee bezig als vrijwilliger of in het onderwijs. Deze Wikipedia kan zeker nog veel ondersteuning gebruiken, want op technisch gebied ontbreken nog veel functionaliteiten en ook qua ontwikkeling van de community is hulp welkom. Ook de twee taalversies, Papiamento / Papiamentu, vormen een uitdaging. Wikimedia Nederland kan meehelpen met uitzoeken dit ondersteund kan worden en er is zeker interesse om hier verder over te praten!

Een tip van Denise: op 9 en 10 juni vindt de Celtic Knot conference plaats, over kleinere ('minority') talen in het Wikimedia-ecosysteem. Deze conferentie zal online plaats vinden vanwege Corona, dus een goede tip om dit in de gaten te houden! https://meta.wikimedia.org/wiki/Celtic_Knot_Conference_2020