Wikipedia:Wikiproject/Wiki goes Caribbean/Beschrijf afbeeldingen met de ISA Tool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom   Hulp & Overleg   Gewenste artikelen   Resultaten   Afbeeldingen   Bronnen Cariben Bronnen Suriname   Bijeenkomsten


Op de beeldbank Wikimedia Commons staan inmiddels duizenden historische afbeeldingen van de Antillen, het Caraïbisch gebied, en van Suriname, gedoneerd door Nederlandse en Antilliaanse culturele instellingen.

Je kan meehelpen om deze afbeeldingen beter te beschrijven en makkelijker vindbaar te maken. Het is heel makkelijk, ook voor beginners!

Je kan deelnemen met een laptop, computer of smartphone.

Stap voor stap:[bewerken | brontekst bewerken]

Start hier: https://tools.wmflabs.org/isa/campaigns/59/participate.

Log in met je Wikimedia-gebruikersnaam. (Heb je nog geen gebruikersnaam? Maak deze dan hier aan.)
Je krijgt nu een willekeurige afbeelding te zien uit een Nederlandse culturele collectie. Bij deze afbeelding kan je twee soorten beschrijvingen toevoegen:
Depicts - wat zie je in de afbeelding? Vul dit zo specifiek mogelijk in, als je dit weet (bijvoorbeeld: liever 'Queen Juliana Bridge' dan 'bridge'). Vergeet niet te klikken op 'Save'.
Captions - een korte omschrijving of onderschrift bij de afbeelding. Vergeet niet te klikken op 'Save'.
Geen van beide is verplicht in te vullen. Je kan makkelijk afbeeldingen overslaan, klik dan gewoon op 'Next image'.

Op dit moment is het enkel mogelijk om in het Engels of Frans te werken.

Je kan bekijken hoeveel afbeeldingen je verrijkt hebt op deze pagina: https://tools.wmflabs.org/isa/campaigns/59. Wie is de actiefste bijdrager?

Pas op: Er is een bug (buiten de controle van de ISA Tool) die ervoor zorgt dat sommige bijdragen niet zichtbaar worden in het overzicht van statistieken. Als je je gebruikersnaam niet terugziet in de resultatenlijst, meld je dan af bij de ISA Tool en maak je browsercache leeg. Dat doe je als volgt:
  • Browsers op Windows en Linux: CTRL + F5
  • Apple Safari: SHIFT + Reload-knop in je browser-toolbar
  • Chrome en Firefox op de Mac: CMD + SHIFT + R

Log dan opnieuw in.

Over de ISA Tool[bewerken | brontekst bewerken]

ISA Structured Data logo.png

Deze laagdrempelige tool om afbeeldingen te beschrijven heet de ISA Tool. Deze is ontwikkeld in 2019. 'Isa' is een woord in de Shona-taal, en betekent 'plaatsen; neerzetten'. De ISA Tool is gebouwd om makkelijk beschrijvingen aan afbeeldingen op Wikimedia Commons toe te voegen, en met name meertalige beschrijvingen in gestructureerde data (lees meer: Structured Data op Wikimedia Commons).

Iedereen kan afbeeldingen verrijken in de ISA Tool. Bovendien kan iedereen ook eigen campagnes organiseren. Je hoeft geen moderator te zijn hiervoor. Een handleiding vind je hier.

ISA is ontwikkeld als een samenwerking tussen Wiki In Africa, Histropedia en het Structured Data on Commons-project.