Wikipedia:Wikiproject/Wikify Belgische GLAMs/intro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Intro   Musea   Erfgoedbibliotheken   Archieven   Bronnen   Bijdragers  

Wikify Belgische GLAMs: Schrijf mee![bewerken | brontekst bewerken]

Belgische GLAMs (acroniem voor "Galleries, Libraries, Archives and Museums", oftewel galeries, bibliotheken, archieven en musea) verdienen gezien het rijke Belgische erfgoed een grotere digitale aanwezigheid. Wikipedia, als s'werelds meest geraadpleegde encyclopedie is een platform waarop ze niet mogen ontbreken.

Waarom Wikimedia platformen?[bewerken | brontekst bewerken]

Naast Wikipedia, de encyclopedie beheert Wikimedia ook de beeldbank Wikimedia Commons, de databank Wikidata, Wikisource een platform voor bronmateriaal, etc. GLAM's kunnen gratis van dit ecosysteem gebruik maken om hun collecties online te ontsluiten. Enkele redenen voor het gebruik van Wikimedia kanalen zijn:

  • Een ongeëvenaard internationaal publieksbereik
  • Meertaligheid
  • Beelden kunnen als illustratiemateriaal gebruikt worden, niet alleen voor het eigenlijke stuk maar ook voor categorieën, historische periodes, concepten, enz.
  • Mogelijkheid tot ontsluiten van objecten die niet in vaste opstelling staan
Presentatie van Trilce Navarrete over hergebruik van door musea gedoneerd beeldmateriaal op Wikimedia Commons

Op deze pagina vind je schrijfsuggesties voor artikels die uitgebreid moeten worden, vertaald moeten worden of die nog niet bestaan. Via deze pagina kunnen GLAM medewerkers en Wikimedianen samenwerken om content te creëren over Belgisch cultureel erfgoed.

Wiki Loves Art - Brussels - Royal Library of Belgium - writing session (2)

Beelden doneren[bewerken | brontekst bewerken]

GLAMs[bewerken | brontekst bewerken]

GLAM's beschikken in toenemende mate over digitale reproducties van hun fysieke collecties. Ze kunnen deze onder een vrije licentie op Wikimedia Commons opladen zodat deze in Wikipedia artikels en elders hergebruikt kunnen worden.

Resources:

Gecrowdsourcete foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia moedigt fotografen ook aan om zelf foto's te nemen van collectiestukken die zich in het publiek domein bevinden. Deze kunnen via deze link onder een vrije licentie in Wikimedia Commons opgeladen worden.

Joseph Geirnaert - Auction of Seized Goods - high resolution

GLAM samenwerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

PACKED vzw expertisecentrum voor digitaal erfgoed en Wikimedia België werken daarom samen om Belgische GLAMs te begeleiden bij het organiseren van beeld- en datadonaties aan Wikimedia's beeldbank Wikimedia Commons en databank Wikidata.

Donaties[bewerken | brontekst bewerken]

Crowdsourcing[bewerken | brontekst bewerken]

Ook organiseren Wikimedia België en PACKED vzw crowdsourcing initiatieven in de vorm van fotografie sessies en Wikipedia schrijfsessies of zogenaamde editathons om bestaande Wikipedia artikels uit te breiden en te vertalen en natuurlijk nieuwe artikels aan te maken. We voorzien steeds begeleiding door doorwinterde Wikipedianen om onervaren vrijwilligers op weg te helpen. Meer dan een basis computer- en schrijfvaardigheid wordt niet van je verwacht.

Je kan deze projectpagina uiteraard ook gebruiken om zelf alvast aan de slag te gaan.

Schrijf je mee?

Mundaneum Bergen 03

Afgelopen initiatieven[bewerken | brontekst bewerken]

Wiki Loves Art 2016[bewerken | brontekst bewerken]

Wiki Loves Art BE 2016 omvatte zowel editathons en fotografiesessies.

Wiki Loves Art - Mechelen - Kazerne Dossin Memoriaal - photography session (17)