Wilkie Collins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wilkie Collins
Wilkie Collins, foto Napoleon Sarony, 1874
Algemene informatie
Bijnaam "Ghost Wilkie"
Geboren 8 januari 1824
Geboorteplaats Londen
Overleden 23 september 1889
Overlijdensplaats Londen
Land Verenigd Koninkrijk
Handtekening Handtekening
Werk
Genre Gothic novel, detective, sociale roman
Bekende werken After Dark; The Haunted House; The Woman in White; Armadale; The Moonstone; The Haunted Hotel; The Evil Genius
Dbnl-profiel
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Wilkie Collins (Londen, 8 januari 1824 – aldaar, 23 september 1889) was een Britse schrijver en een tijdgenoot en vriend van Charles Dickens. Collins was een veelschrijver en publiceerde ook in Dickens' tijdschriften Household Words en All the Year Round. Hij geniet de meeste bekendheid als schrijver van de romans The Woman in White (1860) en The Moonstone (1868), beide voorlopers van de detectiveroman.

De publicatie van The Moonstone zorgde voor een sensatie door de sensationele beschrijvingen die erin werden gegeven van opiumverslaving. Wilkie Collins baseerde deze gedeeltelijk op zijn eigen ervaringen met deze drug. Als een gevolg van deze verslaving leed Wilkie Collins op latere leeftijd in toenemende mate aan waanvoorstellingen. De meest opzienbarende hiervan was zijn overtuiging dat hij constant werd vergezeld van een dubbelganger, die hij "Ghost Wilkie" noemde.

Wilkie Collins was de oudste zoon van de kunstschilder William Collins en een broer van Charles Allston Collins, die eveneens schilder was. In 1848 publiceerde hij een biografie van zijn vader onder de titel Memoirs of the Life of William Collins, Esq., R.A.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wilkie Collins van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.