Willem Drost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zelfportret, ca. 1652-1654, privéverzameling)
Batseba met de brief van koning David, 1654, Louvre, Parijs
Rembrandt van Rijn. Bathseba met de brief van koning David, 1654, Louvre, Parijs

Willem Drost (gedoopt Amsterdam, 19 april 1633 – begraven Venetië, 25 februari 1659) was een Nederlandse kunstschilder en graficus, behorend tot de Hollandse School.

Drost werd omstreeks 1650 leerling bij Rembrandt van Rijn. Hier bleef hij minstens werkzaam tot 1654, getuige een schilderij met als onderwerp Batseba met de brief van koning David, dat geïnspireerd is op het schilderij met hetzelfde onderwerp dat Rembrandt datzelfde jaar maakte.

Midden jaren 50 vertrok hij naar Rome, waar hij samenwerkte met Jan Vermeer van Utrecht en later de Duitse schilder Johann Carl Loth ontmoette. Hij volgde Loth naar Venetië, waar ze samen een serie voorstellingen van de evangelisten maakten, voor hij daar in 1659 op 25-jarige leeftijd overleed.

Nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn maar weinig schilderijen toegeschreven aan Willem Drost, terwijl meer dan 2000 schilderijen aan Rembrandt worden toegedicht, waarvan de meeste niet zijn gesigneerd. Bij de schilderijen die aan Rembrandt waren toegeschreven, werd de authenticiteit soms in twijfel getrokken. Het belang van deze Rembrandtwerken was van dien aard dat het Rembrandt Research Project werd opgezet om de toeschrijving van al zijn werken te herzien. Geleerden hebben hierdoor inmiddels een aantal schilderijen van Rembrandt aan zijn leerlingen en medewerkers toegedicht. Zo werd het schilderij Portret van een onbekende vrouw, na onderzoek, toegeschreven aan Drost.[1]

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

(selectie)

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. toegeschreven aan Willem Drost. rkd.nl. Geraadpleegd op 5 mei 2020.
  2. Selbstbildnis | Willem Drost | Bildindex der Kunst & Architektur - Bildindex der Kunst & Architektur - Startseite Bildindex. www.bildindex.de. Geraadpleegd op 5 mei 2020.
  3. Drost, Willem, "Portret van een dame". Museum Bredius. Gearchiveerd op 19 september 2020. Geraadpleegd op 5 mei 2020.
  4. (en) Bust of a Man Wearing a large-brimmed Hat. onlinecollection.nationalgallery.ie. Geraadpleegd op 5 mei 2020.
  5. Rijksmuseum ontvangt topwerk Rembrandt-leerling Willem Drost - Persberichten - Pers. Rijksmuseum. Gearchiveerd op 19 april 2021. Geraadpleegd op 5 mei 2020.
  6. (en) lab.SNG, Willem Drost - The Annunciation. Web umenia. Geraadpleegd op 5 mei 2020.


Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Willem Drost op Wikimedia Commons.