Willem VII van Monferrato

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
08-02-2016

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Februari-artikel

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Willem VII van Monferrato
1243-1292
Markgraaf van Monferrato
Periode 1253-1292
Voorganger Bonifatius II
Opvolger Jan I
Vader Bonifatius II van Monferrato
Moeder Margaretha van Savoye
Dynastie Aleramiden

Willem VII van Monferrato, bijgenaamd de Grote, (1243 - 6 februari 1292) was een zoon van Bonifatius II van Monferrato en Margaretha van Savoye. Hij volgde, nog minderjarig, al zijn vader op als markgraaf van Monferrato. Hij was gehuwd met:

  • Elena del Bosco
  • Isabella (1240-1271), dochter van Richard de Clare, graaf van Gloucester
  • Beatrix (1254-1280), dochter van Alfons X van Castilië.

Zijn kinderen waren:

Al in de eerste jaren van zijn bestuur, breidde Willem zijn macht uit tot Lanzo en Alessandria. Hij sloot een verbond met koning Alfons X van Castilië en huwelijkte zijn dochter Isabella uit aan Alfonso's zoon, Johan. Samen met de Ghibellijnen versloeg hij in 1274 Karel I van Napels en verwierf de macht over Trino Vercellese en Turijn. In 1278 werd hij verkozen tot kapitein van Milaan. Kort nadien werd hij echter gevangengenomen door Thomas III van Savoye. Hij werd vrijgelaten maar hij verloor de macht over Piëmont en over Milaan. In de strijd tegen Alessandria werd hij in 1291 gevangengenomen en hij stierf in gevangenschap het jaar nadien.