Willem van der Hucht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem van der Hucht
Willem van der Hucht
Volledige naam Guillaume Louis Jacques van der Hucht
Geboren Bergen op Zoom, 20 december 1812
Overleden Santpoort (Huize Duin en Berg) 5 maart 1874
Partij conservatief
Religie Nederlands Hervormd
Functies
1866-1871 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Guillaume Louis Jacques (Willem) van der Hucht (Bergen op Zoom, 20 december 1812 - Santpoort (Huize Duin en Berg) 5 maart 1874) was theeplanter en van 1866-1871 lid van de Tweede Kamer.

Willem is zoon van Albert van der Hucht en Carolina Frederica van Wijnbergen. Willem is hun jongste kind en heeft drie broers en vier zussen. Als militair was hij jager tijdens de Tiendaagse Veldtocht in 1831 en kreeg op 12 oktober van dat jaar als ridder vierde klasse de Militaire Willemsorde. Werd later commandeur in de Orde van de Eikenkroon.

Guillaume van der Hucht trouwde in Loenen aan de Vecht op 30 oktober 1839 met Sara Johanna Pen. Tegelijk trouwt zijn oudere zus Jeanette in Loenen aan de Vecht met huisarts Cornelis Pen, de broer van Sara. Willem en Sara Pen krijgen drie dochters. Willems vader Albert was luitenant-kolonel van de infanterie in Franse dienst en commandant van Bergen op Zoom, van 1808 tot 1812. Hij stierf in 1812 het leger van Napoleon bij de Berezina. Willem is dan nog niet geboren.

Naar Indië[bewerken | brontekst bewerken]

Als ook de twee oudste jongens uit het gezin (de broers van Willem) omkomen in het leger van Napoleon besluiten vier van de overgebleven zes Van der Huchtkinderen naar Nederlands-Indië te gaan. De twee zussen Anna en Clara (de moeder van Caroline Kerkhoven) gaan niet mee. Onder de Indiëgangers zijn twee gezinnen met acht kinderen. In 1844 vertrekt het zeilschip met Willem als kapitein naar Indië om daar bedrijven op te zetten. Pas na drie maanden varen komen ze in Indië aan. Binnen een jaar verliest Willem echter zijn vrouw en twee van zijn kinderen. Ook verliest hij daar binnen een jaar zijn oudste broer Jan Pieter van der Hucht. Willem hertrouwt op 17 augustus 1848 met Mary Pryce.

Theeplantages[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Hucht was als kapitein ter koopvaardij van 1836-1844 lid van de redersfirma Van der Hucht & Van Geuns te Amsterdam. In Indië was hij op West-Java van 1844-1857 mede-eigenaar en administrateur van theeplantages Tjikopo te Tjiawi en Parakan Salak te Tjitjoeroeg (West-Java), van 1844 tot 1846 en mede-eigenaar van theeonderneming Parakan Salak te Tjitjoeroeg op West-Java (1844 tot 1874). Tot zijn eigendom behoorde ook theeplantage Sinagar-Tjirohani te Tjibadak (van 1863 tot 1871). In 1861 werd Van der Hucht directeur van N.V. Billiton Maatschappij in Nederlands-Indië. In deze NV was hij als mede-oprichter lid van de Raad van Commissarissen. In Batavia was Van der Hucht mede-oprichter van John Pryce & Co.

Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Na terugkeer in Nederland werd hij op 19 november 1866 conservatief Tweede Kamerlid voor het district Haarlem. Hij was er pleitbezorger voor de Indische handelsbelangen. Als voorstander van het cultuurstelsel en hield hij zich behalve met koloniale zaken nauwelijks met andere onderwerpen bezig. Op 18 september 1871 nam hij afscheid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Van 1860 tot 1874 was hij majoor-commandant schutterij te Haarlem.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mededeelingen over mijne verrigtingen in Indië, als vertegenwoordiger van de Billiton-Maatschappij

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie 42 (1988, pag. 211)
  • G. Peters: Scriptie Staatkundig-Historische Studien (1973)
  • Ned. Patriciaat, 1975
  • Parlement.com
Zie de categorie Willem van der Hucht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.