Santpoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Santpoort
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Santpoort (Noord-Holland)
Santpoort
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Velsen Velsen
Coördinaten 52° 25′ NB, 4° 38′ OL
Algemeen
Inwoners (2018) 10.485
Detailkaart
Locatie in de gemeente Velsen
Locatie in de gemeente Velsen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Santpoort is een dorp in de gemeente Velsen, in de streek Midden-Kennemerland, in de provincie Noord-Holland. Het bestaat tegenwoordig uit de aparte kernen Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid. In 2019 bedroeg het aantal inwoners 10.485, waarvan 7.210 in Santpoort-Noord en 3.310 in Santpoort-Zuid.[1]

Naam[bewerken]

De naam Santpoort is een verbastering van Sancta Porta, Latijn voor heilige poort, aangezien in de middeleeuwen, pelgrims via dit destijds moeizaam begaanbare merengebied naar het noorden trokken, richting religieus belangrijke plaatsen als Beverwijk, waar St. Agatha vereerd werd, Egmond, waar een belangrijke abdij was, Heiloo, waar nog steeds een mariabedevaartsoord is, en Alkmaar en Bergen, waar mirakels hadden plaatsgevonden.[2] De naam werd vroeger geschreven als Zandpoort.[3]

Bezienswaardigheden[bewerken]

In Santpoort-Noord bevindt zich de korenmolen De Zandhaas uit 1779, die op donderdag, vrijdag en zaterdag te bezoeken is. Tevens vindt men in deze plaats de grootste en oudste handboogschutterij van Nederland: Vzos.

In Santpoort-Zuid bevindt zich de Ruïne van Brederode.

Zie ook:

Evenementen[bewerken]

Ieder jaar wordt op de eerste donderdag van augustus een kortebaandraverij georganiseerd door de Harddraverij Vereniging Santpoort & Omstreken. Rondom deze kortebaandraverij wordt jaarlijks de traditionele feestweek georganiseerd, van de zaterdag vóór tot en met de zaterdag ná de draverij.

Ter gelegenheid van de officieel 250e editie werd op 6 augustus 2009 het bronzen beeld De Draver door Hans Eysvogel onthuld. Dit beeld, vervaardigd door Yvonne Piller, werd door de Stichting Maria van Schuijlenburg aangeboden aan de bewoners van de gemeente Velsen.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Santpoort ligt aan de autoweg N208 en aan de spoorlijn Haarlem - Uitgeest.

Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid hebben een spoorwegstation: station Santpoort Noord en station Santpoort Zuid.

De belangrijkste busverbinding van het dorp is R-Netlijn 385 die IJmuiden via Santpoort-Noord en het Delftplein met Station Haarlem verbindt.

Bekende inwoners[bewerken]

Geboren in Santpoort[bewerken]

Gewoond in Santpoort[bewerken]

Externe link[bewerken]