Velserbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Velserbroek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Velserbroek
Velserbroek
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Velsen Velsen
Coördinaten 52° 26′ NB, 4° 39′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 16.000
Detailkaart
Locatie in de gemeente Velsen
Locatie in de gemeente Velsen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Velserbroek is een dorp in de gemeente Velsen (provincie Noord-Holland) sinds jaren tachtig ontstaan als uitbreidingsgebied voor Haarlem en omgeving. Met ruim 16.000 inwoners is Velserbroek inmiddels de op één na grootste kern in de gemeente Velsen.

Velserbroek met op de achtergrond IJmuiden

De naam Velserbroek is ontleend aan de Velserbroekpolder. Vandaar ook dat men in de plaats zelf nog vaak "de Velserbroek" hoort. De component 'broek' staat voor '(veen-)moeras'.

De naam Velserbroek is archeologisch beroemd onder meer vanwege twee opgegraven grafheuvels uit de Bronstijd en IJzertijd alsook vanwege de zeldzame vondst van een offercultusplaats uit de IJzertijd.

In het nieuws[bewerken]

Op 21 januari 2007 kreeg Velserbroek landelijke bekendheid toen het werd getroffen door een windhoos die bij meer dan honderd huizen schade aanrichtte.

Inwoners[bewerken]

Bekende inwoners van Velserbroek zijn de ex-voetbalinternationals Ruud Geels, Hennie Meijer, Heinz Stuy en Barry van Galen, schaatser Fausto Marreiros, voetbalcommentator Frank Snoeks, sportjournalist Willem Vissers en Olympisch judoka Linda Bolder

Geboren[bewerken]

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]