Gerrit van Houten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alida van Houten
Gerrit van Houten.jpg
Persoonsgegevens
Geboren Groningen, 29 augustus 1866
Overleden Santpoort, 18 januari 1934
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Schilder, tekenaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Gerrit van Houten (Groningen, 29 augustus 1866 - Santpoort, 18 januari 1934) was een Nederlands kunstschilder en tekenaar.[1]

Leven en werk[bewerken]

Van Houten stamt uit een bekende Groninger familie van houthandelaars. Meerdere familieleden waren ook kunstzinnig actief: zijn vader Hindrik van Houten (1833-1883) was een amateurtekenaar, zijn tante Sientje Mesdag-van Houten, zijn zus Alida en nicht Barbara waren schilderessen.

Van Houten kreeg tekenlessen van J.H. Egenberger aan de Academie Minerva (1882) en studeerde enige tijd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1884-1885). Al in 1882, hij was toen 15 jaar, exposeerde Van Houten een aquarel bij het Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen.

Van Houten schilderde stillevens, portretten, stadsgezichten en landschappen[2] in een naturalistische stijl met een impressionistische inslag. Zijn landschappen schilderde hij vooral in de buurt van Groningen en Almelo, waar zijn moeders familie vandaan kwam.
Door depressies ging de gezondheid van Van Houten hard achteruit. Hij werd omstreeks 1892 opgenomen in het Provinciaal Gesticht 'Oud Meer en Berg' in Santpoort en mocht niet meer tekenen en schilderen. Hij is in Santpoort overleden. Hij werd begraven op de Zuiderbegraafplaats in Groningen.

Gerrit van Houten Stichting[bewerken]

In 1945 werd een stichting[3] opgericht die de schilderijen, tekeningen en aquarellen van Gerrit van Houten beheert. Elke vijf jaar keert de stichting de Gerrit van Houten Prijs uit aan jonge kunstenaars. Sinds 1972 is de stichting eigenaar van de Fraeylemaborg in Slochteren, waar geregeld exposities worden georganiseerd.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Houten, A. van (1940), Gerrit van Houten, zijn levensbeschrijving met reproducties zijner werken. Den Haag: Martinus Nijhoff
  • Oosterhoff, T. (2002), Het dikke hart. Roman. Amsterdam: De Bezige Bij

Zie ook[bewerken]